U Kikindi počeo sa radom Centar za žrtve seksualnog nasilja

Centar za podršku ženama u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dobio je oko 600.000 dolara na konkursu Ujedinjenih nacija za projekat unapređenja socijalnih usluga i kreiranja novih programa socijalne zaštite u Vojvodini. Projekat “Zaustavi, zaštiti, pomozi” u kikindskoj Bolnici počeo je da se realizuje od 1. avgusta kada je otvoren Centar za žrtve sekusualnog nasilja. Milica Kucalović, diplomirani psiholog zaposlena u Centru za podršku ženama deo je tima koji radi na uspostavljanju nove usluge:

-Cilj centra je da se na jednom mestu pruži sveobuhvatna podrška ženi koja je pretrpela seksualno nasilje. Sada su prvi put objedinjene usluge iz zdravstvene i socijalne zaštite. Žrtvi seksualnog nasilja pruža se medicinsko zbrinjavanje, a istovremeno dobija i savetodavno-terapijske usluge, socijalno-edukativni rad i besplatne pravne savete. Ne mora, kao do sada ,da ide od jedne do druge institucije, nego predstavnici nadležnih institucija nadležnih da postupaju u slučajevima seksualnog nasilja dolaze kod nje.

Centar za žrtve seksualnog nasilja nalazi se na Odeljenju ginekologije. Rukovodilac radne grupe za implementaciju projekta je dr Stanislav Blažić, ginekolog:

-Na teritoriji Vojvodine , od početka rada ovih centara, do sada je bilo zabeleženo 48 slučajeva žrtava seksualnog nasilja od čega je dva u Kikindi. Žrtve najčešće dolaze u pratnji policije, ali mogu i same da dođu, prijave nasilje i potraže pomoć.

Centri su otvoreni u Novom Sadu, Zrenjaninu ,Kikindi, Subotici, Somboru, Pančevu i Sremskoj Mitrovici. Za sve prostora kupljeni su ginekološki stolovi i računari.