U Kikindi po Zakonu o restituciji vraćeno 45 objekata i 3.300 hektara zemlje

Istorijskom arhivu u Kikindi podneto oko 3.000 zahteva za restituciju, među kojima je najviše za poljoprivredno zemljište. Vraćen je deo zemljišta, kao i 45 objekata, a mnogi naslednici još uvek čekaju isplatu za zgrade koje su pripadale njihovim porodicama, a ne mogu biti vraćene.

Među njima je i Milica Kulidžan, advokat čiji je deda Milorad Popov posle Drugog svetskog rata kupio zgradu u centru grada koju je 1898. godine Šandor Budišin izgradio kao miraz ćerki Nadi. Objekat je 1958. godine oduzet porodici Popov koja je 20 godina pisala žalbe i pritužbe, da bi devedestih godina svoju dedovinu otkupila advokatica Kulidžan. Ona ističe da je borba trajala dugo i da još uvek nije završena.

Bez obzira na to što je naša sagovornica otkupila svoju dedovinu Zakon o povraćaju oduzete imovine i obeštećenju predvideo je i takve slučajeve tako da ona i dalje ima prava da bude obeštećena. Zahtev za isplatu podnela je 2012. godine i još uvek čeka da počne isplata.

U svakom od slučajeva vezanih za restituciju bilo je problema oko dokumentacije jer ne postoji sređena arhivska građa ili oni kojima je oduzeta imovina uopšte nemaju dokaz za to. To nam je potvrđeno i u Istorijskom arhivu, gde smo saznali da najmanje dokumentacije ima za MZ Iđoš, a najviše za Kikindu.

Prema evidenciji Agencije za restituciju u Kikindi je do prve polovine marta bivšim vlasnicima ili zakonskim naslednicima rešenjima ove agencije vraćeno 45 poslovnih prostora, zgrada kao celina ili stanova. Kada je reč o poljoprivrednom zemljištu vraćeno je 33.641.216 metara kvadratnih. Najviše zemlje vraćeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvi 329 hektara koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata.

Rok za podnošenje zahteva za restituciju trajao je dve godine i istekao je u martu pre četiri godine.