U Kikindi otvoren Prvi Poljoprivredni sajam

Prvi poljoprivredni sajam pod pokroviteljstvom grada Kikinde ispunio je očekivanja organizatora. Veliki broj izlagača okupio se na prostoru SC „Jezero“, a najvećem skupu poljoprivrednika u našoj sredini prisustvovali su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartsvo Vuk Radojvić, gradonačlnik Pavle Markov, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač. Čast da otvori sajam imao je ministar Nedimović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Veoma je važno da budemo u svakom selu i da ljudima prenesemo šta radi naše Ministarstvo i drugi državni organi. U 2018. godini direktno za poljoprivrednike na teritoriji grada Kikinde izdvojeno je više od 3,5 miliona evra. Očekujem da se taj iznos subvencija uveća. Odajem priznanje za organizaciju Sajma poljoprivrede i očekujem da upravo po ovom sajmu sever Banata i Kikinda budu poznati – rekao je Branislav Nedimović.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević pozdravio je odluku lokalne samouprave da organizuje ovakvu sajamsku manifestaciju.

-Prvi poljorpivredni sajam u Kikindi na najbolji način promoviše tradicionalne vrednosti ovog kraja. Pokrajinski sekretarijat podržao je ovu manifestaciju jer je to jedinstvena prilika da se poljoprivrednici upoznaju sa mogućnostima koje im pružaju fondovi, semenarske kuće, a ovo je odlična prilika i da ostvare nove kontakte. Od formiranja ove vlade ,2016. godine, Pokrajina je izdvojila značajna sredstva za mere agarne politike – kazao je Vuk Radojvić.

Gradonačelnik Pavle Markov istakao je da je razvoj poljoprivrede od velike važnosti za našu sredinu.

-Cilj gradske uprave je da gradimo poverenje. To je jedna od ključnih reči u budućem razvoju poljoprivrede jer je u ranijem periodu izgubljeno poverenje poljoprivrednika u državne organe. Pre četiri godine zahvaljujući ogromnom radu i trudu Vlade Republike Srbije uspeli smo u tome da vratimo poverenje svih naših građana. Grad Kikinda pruža veliku podršku poljoprivrednicima. U protekle dve godine izdvojeno je više od 50 miliona dinara za mere podrške. Sada imamo i poljoprivredni sajam koji je prilika da proizvođači pokažu šta proizvode, razmene iskustva, susretnu se sa stručnjacima. Prva manifestacija okupila je 170 izlagačaprecizirao je Pavle Markov.

Nakon otvaranja gosti su sa domaćinom gradonačelnikom Markovim obišli sajam koji je okupio institucije, privredna društva, savetodavne službe, osiguravajuća društva i banke, povrtare, ratare, stočare,voćare, pčelare. Ovo je bila prava prilika da udruženja žena predstave gastronomsku ponudu našeg kraja, kao i da se organizuje izložba mehanizacije. Učešće su uzela i deca koja su se takmičila u paorskim igrama.