U Kikindi oko 40.000 nelegalnih objekata, u procesu ozakonjenja više od polovine

Komisija za popis nelegalno izgrađenih objekata gradske uprave obišla je sve ulice u gradu i selima.U slučaju da niko ne živi u kući gde postoji bespravno izgrađen objekat, popis je obavljen uz pomoć satelitskog snimka, istakla je Biljana Felbab, sekretarka Sekretarijata za pravne poslove i komunalnu delatnost:

-Registrovali smo oko 40.000 nelegalno izgrađenih objekat u Kikindi i devet sela.

Za 26.106 bespravno izgrađenih objekata doneto je rešenje o rušenju, a za sve njih započet je i proces ozakonjenja. Iz objektivnih razloga nije popisano oko 11.000 objekata.

-Mi ih možemo popisati sa satelitskog snimka, ali iz našeg iskustva, to nije dobro rešenje. Na tom snimku vidi se sve što se tog momemnta nalazi na parceli pa primera radi parkirani kamion sa ceradom može da deluje kao objekta, a taj utisak ostavlja i natkrivena terasa. Mi to ne znamo dok ne odemo na lice mesta. Apelujem na građane kod kojih komisija nije mogla da dođe i snimi objekte da dođu u Uslužni centar ili da odu do svojih mesnih zajednica u selima i popune neophodne obrasce za legalizaciju objekata.

Apelovano je i na građane ukoliko znaju ko su vlasnici odnosno naslednici kuća u kojima niko ne živi da se jave gradskoj upravi kako bi se svi bespravni objekti popisali. Telefoni za sve informacije su 410-190 i 306-060.

-Važno je da smanjimo broj nepopisanih objekata. Na kraju ćemo ih popisati sa satelitskog snimka, ali to nema efekta. Kad inspektor donese rešenje o rušenje, on po službenoj dužnosti otvara predmet o ozakonjenju, a mi nemamo stranku u postupku. Tada se predmet ponovo šalje kod inspektora i može doći i do rušenja.

Objekat koji nije ozakonjen ne može da se proda i ne može da bude pod hipotekom. U najvećem broju nelegalni su zapravo pomoćni objekti, a legalizacija za njih je oko 5.000 dinara, ukoliko su na jednoj parceli. Za kuću do 100 metara kvadratnih cena je ista.