U Kikindi obeležen Svetski dan srca

Na Gradskom trgu je promotivnom akcijom i anketom sprovedenom među sugrađanima obeležen Svetski dan srca, čiji je ovogodišnji slogan „Osnažite svoje srce“. U organizaciji Doma Zdravlja, Crvenog krsta i ZZJZ anketirani su sugrađani, koji su imali i mogućnost da o svom zdravlju popričaju sa lekarima i medicinskim osobljem, a ujedno i da izmere pritisak.

Činjenica je da od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji godišnje umre više od 50.000 ljudi, a to je u zbiru umrlih, čak svaki drugi. Podaci su alarmantni, ali malo koga još iznenađuju, s obzirom na to da smo po obolevanju i umiranju od kardiovaskularnih bolesti već godinama drugi, odmah iza Rusa. U okviru obeležavanja Svetskog dana srca, ukazuja se na faktore rizika, kao i na značaj prevencije. Glavna sestra Patronažne službe, Doma zdravlja Olivera Vučković Popov kaže da Kikinda svakig dana radi na tome…

-Pogotovo kada je Patronažna služba u pitanju. Mi u pogledu preventive svakodnevno posećujemo porodice, proveravamo krvni pritisak, da li postoji hipertenzija ili ne. Ako znamo da u svetu umire preko 17 miliona ljudi, zbog kardiovaskularnih bolesti, što je izuzetno veliki broj, radimo na tome da se taj broj smanji.  U poslednje vreme je procenat dece sve veći, kada su ove bolesti u pitanju……

Mnogi govore o tome da vode računa o svom zdravlju, ali je evidentno da to rade samo dok ne sednu za sto da jedu, dok ne zapale cigaretu ili posegnu za alkoholnim pićem. Posledice su masovno obolevanje od bolesti koje zapravo mogu da se spreče, i dolazak kod lekara “u zapuštenom stanju”, kad je bolest već uznapredovala. Omladinska terenska jedinica je najaktivnija omladinska ekipa, kada su akcije, saveti, radionice u pitanju, te su i ovoga puta svesrdno učestvovali u organizaciji. Sugrađani smatraju da se dovoljno angažuju, kada je zdravlje u pitanju.

 

Prema podacima Registra akutnog koronarnog sindroma Srbije tokom 2016. registrovano je približno 19.000 slučajeva kod kojih je postavljena dijagnoza: srčani udar, nestabilna angina pektoris i iznenadna srčana smrt. Kao i u svetu, i kod nas češće obolevaju muškarci. Do 64. godine života, stope obolevanja kod muškaraca su dva i po puta veće u odnosu na žene.