U Kikindi obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Društvo invalida za cerebralnu i dečiju paralizu obeležilo je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj datum okuplja dvadesetak udruženja u Kikindi, koji na skroman način obeležavaju svoj dan. Druženje je povod da se sumiraju rezultati.

-Uglavnom smo uradili sve zacrtano. Tu pre svega mislim na radionice, tribine, savetovanja. Menjaju se zakoni i mogućnosti dolaska do pomagala i lekova. Odlazili smo i u kliničke centre, što je bilo teško organizovti, ali smo uspeli, kaže Ivan Zarić iz Društva invalida za cerebralnu i dečiju paralizu Kikinda.

Organizatori su zadovoljni i saradnjom sa lokalnom samoupravom, kao i sa odnosnom sugrađana prema osobama sa invaliditetom.

-Ne možemo da se požalimo, jer diskriminacije nema. U ovim skromnim vremenima svi se trude da nam izađu u susret i pomognu koliko je moguće, dodaje Ivan Zarić.

Obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom prisustvovala je i zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić. Ona je naglasila da je gradskom rukovodstvu veoma stalo da se uključi u rešavanju problema osoba sa invaliditetom:

-Važni su oni i njihovo okruženje. Uvek smo tu da se budemo pomoć i podrška. Vremena koja dolaze najavljuju promene u našem gradu. Volela bih da osobe sa invaliditetom budu deo toga i da se uključe u tim, koji radi da na tome da Kikinda bude lepše i prijatnije mesto za život. Nadam se da se njihov položaj u međuvremenu promenio i popravio na bolje, da su zadovoljni, a mi ćemo učiniti sve u našoj moći da budu još zadovoljniji uslovima života u našem gradu.

 

Pored rezimiranja ovogodišnjih rezultata, na skupu se moglo čuti nešto više o planovima za 2018. godinu.

-To sve zavisi od projekata i finansijske podrške. Planiramo da uvedemo i određene sportske aktivnosti poput bacanja kugle, pločica, pikada, pločica, viseće kugle, igranja šaha. Želimo da posetimo različite institucije poput Muzeja „Terra“ koji treba da se otvori i kikindske znamenitosti poput „Suvače“. Prioritet je da se uključe u sve tokove života i da ih prepozna ostatak zajednice, naglašava Stevan Zarić, član Društva invalida za cerebralnu i dečiju paralizu Kikinda.

Precizan podatak o broju osoba sa invaliditetom u Kikindi ne postoji, a Društvo invalida za cerebralnu i dečiju paralizu ima oko 70 članova.