U Kikindi obeležen Dan sećanja na žrtve “Oluje”

U Srbiji i Republici Srpskoj danas je Dan sećanja na stradanje i progon Srba u akciji hrvatske vojske “Oluja”. U Kikindi je obeležen parastosom u crkvi “Svetog oca Nikole” i otvaranjem izložbe “Belezi velikih zločina” u Kulturnom centru. Tačno u podne oglasile su se sirene i crkvena zvona, a minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama ovog tragičnog događaja kada je 250.000 Srba napustilo svoja ognjišta u najvećem izbegličkom talasu u Evropi posle Drugog svetskog rata.
20160805_120249(0)Izložba u Kulturnom centru koja obuhvata 12 dela poznatih slikara, postavka je Muzeja žrtava genocida. Posetioci će biti u prilici da je pogledaju u naredne dve nedelje.
Dok se u Hrvatskoj slavi, a Srbiji i Republici Srpskoj tuguje, Kikinđani se prisećaju da je ratni vihor devedesetih ovde doneo više hiljada izbeglica. Nekima je Kikinda bila privremeno utočište, drugi su ovde pronašli svoj novi dom.
U samoj Oluji 1995. godine čak 2000 izbeglica stiglo je u Kikindu. U naredne tri godine iz Kninske krajine došlo je još hiljadu ljudi.