U Kikindi nizom aktivnosti obeležen Svetski dan hrane

Obraćajući se roditeljima, prosvetarima, ali prevashodno deci koja su učestvovala na ovogodišnjem konkursu “Pravilna ishrana ulaganje u budućnost“, a povodom obeležavanja Svetskog dana hrane,  direktorica ZZJZ dr Sandra Radlović je pohvalila veliki broj učesnika, koji su pokazali svoj talent u crtanju i pisanju:

-Mi smo srećni i zadovoljni što imamo ovakve goste. Svi radovi su mnogo dobri i prelepi. Morali smo ipak da izaberemo najbolje i da im danas uručimo nagrade.

A najmlađi i oni malo stariji bili su baš podosta vredni, te je ove godine pristiglo čak 250 likovnih  radova. Inspiracija je bila za svakog učesnika lične prirode. Prve nagrade su osvojile Milena Čolak, Tisa Felbab,  i Sonja Psodorov. Na literarnom konkursu je svoje radove predalo 25 učesnika, a prva nagrada je pripala Sari Rešćanski iz Mokrina.

 

 

Iz ZZJZ su pohvalili sve veću aktivnost kada je obrada tako bitne teme u pitanju, u kojoj se govori o usvajanju kvalitetnih stilova života.

U Ekonmsko trgovinskoj školi, u kojoj postoji smer kuvar konobar, na temu zdrave ishrane se kroz kraće predavanje učenicima obratila dr Sanja Brusin Beloš, iz ZZJZ i ukazala na sve aspekte usvajanja zdravih stilova života:

-Nepravilnom ishranom se dobija najveći broj masovnih nezarazih bolesti, od kardiovaskularnih, šećerne bolesti, endokrilne bolesti. Pogotovo kod nas u Vojvodini je to dosta izraženo. 

 

Grad Kikinda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj od ove godine počinje saradnju sa Ekonomsko trgovinskom školom i ZZJZ baš u okviru obeležavanja ovog bitnog datuma posebno osmišljenim predavanjem, navela je Sekretarka ovog Sekretarijata Miroslava Krnić:

-Predstaviće ne samo značaj zdrave ishrane već i značaj same proizvodnje. Sama veza između poljoprivrede, životne sredine, u proizvodnji hrane. Ekološku poljoprivredu, bez hemijskih i štetnih agenasa,  bez aditiva, pesticida. Nije bitan samo način ishrane za zdravlje čoveka, jako je bitna veza   između životne sredine, grana poljoprivrede, industrije u proizvodnji  namirnica, jer sve ono što se proizvede to se lancem ishrane nađe u ljudskom organizmu.

 Povodom početka saradnje sa ETŠ iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj kao poklon doneli su nešto od potrebnih kuhinjskih pomagala za pripremu hrane.