U Kikindi 71 aktivan slučaj koronavirusa, najviše obolelih se leči kod kuće

U Kikindi je epidemiološka situacija nesigurna sa tendencijom pogoršanja, istakla je epidemiolog dr Tatjana Karać, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje.

-Od novog naleta korona virusa od kraja juna na teritoeiji Severnobanatskog upravnog okruga obolela je 91 osoba. Od toga je 80 sa teritorije našeg grada. Osam osoba je izlečeno od kojih je sedam iz Kikinde , a, na žalost, dvoje pacijenta iz naše sredine je preminulo. Većina pacijenata je na kućnom lečenju, njih 42 od kojih je i šestoro dece, pet sugrađana leči se u Kliničkom centru Vojvodine, a 26 u Opštoj bolnici među kojima je po jedna osoba iz Kanjiže i Čoke. U svim mestima u severnom Banatu registrovani su kovid oboleli. Većina hospitalizovanih je stabilno. Imamo i devetoro obolele dece od kojih je dvoje izlečeno, a ostali su na kućnom lečenju – rekla je dr Tatjana Karać.

Najmlađi oboleli je beba od dva meseca, a najmlađi hospitalizovani ima 40 godina. Najveći broj obolelih je među radno sposobnim stanovništvom od 30 do 50 godina.

-Laboratorija u Kikindi počela je da radi PCR testiranja i najduže se na rezultat čeka 24 sata. Imamo dovoljno testova i podloga. Nema problema sa testiranjem – rekla je dr Karać.

Dnevno se testira dvadesetak osoba, dok je do sada urađeno više od 200 testova. Klinička slika je šarolika, ističe dr Karać. Sve protivepidemijske mere koje se primenjuju u gradu su rigorozne i pravovremene.

Naša sagovornica još jednom podseća na to koliko je važno odgovorno ponašanje svakog pojedinca, poštovanje distance, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj ljudi, nošenje zaštitnih maski, redovno pranje i dezinfekcija ruku.