Mladi naučnik u Irskoj usavršava podvodnog robota

Satja Sivčev, doktorant na Univerzitetu u Limeriku, radi na automatizaciji robotske ruke. Nekada izvanredan student na Univerzitetu u Novom Sadu, sa samo dve devetke na osnovnim i dve na master studijama i ostalim desetkama, odlučio je da doktorske studije upiše u Irskoj, gde paralelno radi na realizaciji projekta.
IMG-20160713-WA0002Prema Univerzitetu je dužan da drži časove laboratorijskih vežbi studentima osnovnih studija, a prema svojoj doktorskoj disertaciji da razvije upravljanje robotskom rukom.
Podvodna robotika, kojom se Satja bavi, ima za cilj da upravlja postrojenjima u Atlantskom okeanu koja Irskoj obezbeđuju alternativne izvore energije. Njegov osnovni zadatak je da upravljanje robotskom rukom, koje je do sada obavljao čovek, zameni automatskim sistemom koji će čovek samo nadgledati. Za realizaciju projekta, obezbeđena su materijalna sredstva od strane Vlade Republike Irske i privatnih kompanija koje imaju interesa u realizaciji ovog projekta.
“Sredinom septembra imamo kontrolni eksperiment u kome ćemo potopiti našeg robota kod luke u Dablinu i izložiti ga nekim potencijalnim problemima sa kojima bi mogao da se susretne u podvodnim aktivnostima”, navodi Satja. “Taj eksperiment je jako važan jer određuje dalju sudbinu mog projekta”.
Ovi roboti koji su do sada održavali naftna postrojenja, teški su oko 4 tone, a dužina ruku je oko 2 metra i mogu vršiti operacije na dubinama do 3 kilometra. O studijama u Irskoj, ovaj mladi naučnik ima samo pozitivne utiske. Doktoranti imaju solidna primanja, dovoljno slobode u realizaciji projekta i ne previše obaveza u održavanju časova vežbi. Takođe, uslovi garantuju vrhunsku opremu i podršku stručnjaka.
IMG-20160817-WA0008