U “Eđšeg-u” se pripremaju da proteraju zimu i dočekaju proleće

U prostorijama KUD-a „Eđšeg“ u toku su pripreme za doček najlepšeg godišnjeg doba. Naime, u ovom udruženju,  tradicionalno se pripremaju za takozvane poklade, kojima se tera zima i želi dobrodošlica  proleću.

Kako bi oterali zimu, a prizvali proleće, u KUD-u „Eđšeg“ u toku su pripreme za tradicionalne “poklade”. Praznik koji se obeležava obično početkom februara i traje sve do Pepelnice, odnosno do početka velikog posta uoči Uskrsa i u narodu se naziva još i  maškare.

Tim povodom najmlađi se nedeljama unapred pripremaju za veliki maskembal. Radionica, kako je navela organizaciona sekretarka KUD-a “Eđšeg”Eva Šili, je prilagođena mališanima predškolskog uzrasta i đacima nižeg škoskog uzrasta:

-Ima oko pedesetak mališana. Podelili smo ih u tri grupe. Pravimo zanimljive maske.  Prema katoličkom običaju, ovo je period kada se bliži proleće, ali se slavi tako do pred uskršnjeg posta. E, sad valja oterati zimu i to uz pomoć baš ovih maski i tako što ćemo se kostimirati i izaći na ulicu, kada će karnevalska povorka proći ovom našom uicom.

 

Radionica, koja okuplja najmlađe članove „Eđšega“ je organizovana kao uvod u celu manifestaciju, ali predstavlja i neki vid upoznavanja sa tradicijom i običajima.

 

Proterivanje zima i privlačenje proleće je praznična manifestacija, kojom se oživljava tradicija, ali ujedno je i vrlo zanimljiva za najmlađe, koji vole da su deo maškara. Običaji koji se vezuju za “maškare” datiraju od pamtiveka, u mnogim zapadnim društvima svečano se obeležavaju, negde su u znaku karnevala, maskenabala. Poreklo karnevala vodi od starorimskih svetkovina u kojima je prisutan Dionisov kult. Te paganske običaje Crkva je htela proterati, ali oni su se održali u narodu.