U CSU predstavljeni projekti EU o unapređivanju obrazovanja

U Centru za stručno usavršavanje predstavljeni su projekti „Creations“ i „Hypatia“. Finansira ih Evropska Unija, a cilj im je da unaprede obrazovanje.

Savremeno društvo zahteva od prosvetnih radnika da budu angažovani u samom kreiranju procesa edukacije. Učešće na različitim konkursima jedan je od načina da se unapredi i moderna pedagoška praksa.

-Centar za promociju nauke ove godine raspisuje Javni konkurs za popularizaciju nauke. Samim tim mi očekujemo jedan znatan broj prosvetnih radnika koji su zainteresovani da nauče kako i gde mogu da apliciraju, kaže Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje.

Pored predstavljanja ovog Javnog poziva, kikindski nastavnici i profesori imali su prilike da se u Centru za stručno usavršavanje upoznaju i sa projektima „Creations“ i „Hypatia“, čiji je zajednički cilj da unaprede obrazovanje. Finasirani su od strane Evropske Unije, a prezentovao ih je Sektor za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke.

-„Creations“ ima za cilj povezivanje prirodnih nauka sa umetničkim disciplinama i podršku interdisciplinarnom radu nastavnika, odnosno umetničke aktivnosti za đake, koji prate redovan Kurikulum i koji omogućavaju da se uobičajene teme školskog sistema predstave na jedan savremeni način, ističe Dobrivoje Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN.

Projekat „Hypatia“ ime je dobio po čuvenoj antičkoj matematičarki. On je usmeren ka tome da se što veći broj tinejdžera, posebno devojčica, zainteresuje za takozvane STEM discipline, u koje se ubrajaju nauka, tehnologije, inženjering i matematika.

Centar za promociju nauke podržava i osnivanje „Naučne mreže“, odnosno okupljanje svih nastavnika prirodnih nauka iz cele Evrope i oni će uskoro postati nacionalna kontakt tačka za Srbiju.