U Bolnici hvale elektronski način zakazivanja pregleda

Krajem prošle i početkom ove godine u kikindskoj Bolnici počeo je sa primenom integrisani zdravstveni informacioni sistem zakazivanja pregleda. Gostujući u emisiji “Rezervisano” v.d. direktor Opšte bolnice u Kikindi dr Mirko Stojisavljević pohvalio je ovakav način zakazivanja pregleda .

-Novi način zakazivanja podrazumeva da lekari opšte prakse svojim pacijentima zakazuju preglede kod specijalista, a mi iz Bolnice šaljemo pacijente u veće kliničke centre -rekao je dr Mirko Stojisavljević, v.d. direktor Opšte bolnice

Nakon što ponestane termina za zakazivanje važno je sa lekarima postići dogovor jer postoji interno zakazivanje za koje su zaduženi specijalisti koji tada imaju obavezu da pacijenta kojeg su zakazali i pregledaju.

Dolazi i do situacija da nema termina za zakazivanje , a lekarima opšte prakse neophodno je mišljenje specijaliste.

-Tada lekar opšte prakse piše prioritetni uput i pacijent bude pregledan istog ili narednog dana – istakao je dr Stojisavljević.

Termini za zakazivanje kod lekara u Bolnici umnogome zavise i od broja specijalista. U Bolnici trenutno radi 81 lekar od kojih je 19 na specijalizaciji. Po normativu koji je propisala država u Kikindi bi trebalo da radi njih 106 . Na specijalizaciji trenutno je četvoro lekara iz interne medicine,po dvoje lekara je na specijalizacijama iz: pedijatrije , hirurgije , ginekologije, oftalmologije, neurologije dok je po jedan lekar na specijalizaciji iz patologije, infektologije, radiologije, anesteziologije i dermatovenerologije. Većina sepcijalizacija završiće se 2018. i 2019. godine.

-S druge strane do 2020. iz Bolnice u zasluženo penziju odlazi 18 specijalista tako da ćemo ovim specijalizacijama uspeti samo da zanovimo kadar – dodao je dr Stojisavljević.

Najveći problem je nedostatk specijaliste na Odeljnju psihijatrije. Od dva doktora koji rade jedan odlazi u penziju za dve godine, a specijalizacija traje pet. I na Odeljenju neurologije ima problema jer je sa četiri lekara koliko ih ima teško organizovati dvadesetčetvoročasovno dežurstvo.

U Opštoj bolnici u Kikindi u 2016. godini hospitalizovano je oko sedam hiljada pacijenata.