U bivšem “Hemiku” pronađeno 300 tona opasnog otpada

U krugu nekadašnje fabrike „Hemik“ pronađeno je oko 300 tona nezakonito uskladištenog opasnog otpada. Na ulazu u bivšu fabriku zatekli smo pripadnike policije koji novinarskim ekipama nisu dozvolili ulazak u fabrički krug.

Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine u petak je bila obaveštena da je u toku uviđaj na prostoru bivše fabrike „Hemik“ uz prisustvo policije i pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. Nadležne inspekcije su izvršile nadzor, a rezultati analiza još uvek nisu poznati. O kojoj vrsti otpada se radi i o njegovom poreklu, znaće se nakon objavljenih analiza. Ono što možemo da kažemo građanima je da nema razloga za paniku i da sve nadležne službe rade svoj posao navodi Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Nadležna pokrajinska inspekcija je, kako saznajemo u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, u okviru kontrole utvrdila da određeni operater koji ima dozvolu za skladištenje opasnog otpada ne poštuje uslove iz same dozvole. 

-Izlaskom na teren u petak, konstatovano je činjenično stanje koje je ukazivalo na mnogo veće propuste nego što se u prvom momentu činilo, tako da je akcija dalje nastavljena u saradnji sa Policijskom upravom Kikinda. U subotu je nastavljen uviđaj od strane PUK u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom i Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine. Od strane ovlašćene kuće izvršeno je uzorkovanje nezakonito uskladištenog otpada. Za sada se još utvrđuje o kojoj vrsti otpada se radi i od kojih generatora otpada potiče, na osnovu čega se biti utvrđena i odgovornost i krivica onoga ko je to učinio. Sumnja se na ambalažu od pesticida i još neke vrste otpada- objašnjava Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine.

U jednom delu bivše fabrike „Hemik“ operater je skladištio otpad propisno i u skladu sa dozvolom koju ima. Kako saznajemo, operater tu posluje od sredine 2017. godine, a sumnja se da je sporni otpad skladišten tokom ove godine. Da li ga je skladištio operater ili neko drugi, utvrdiće istraga.