U Bašaidu, protekle dve nedelje 15 intervencija DVD-a

Kikinda i okolna sela su u pripravnosti, kada su vatrogasne službe u pitanju, a najviše intervencija DVD beleže vatrogasci u Bašaidu, gde je u akciji gašenja požara na staroj deponiji i potezu na izlasku iz sela, intervenisalo 35 dobrovoljaca.

Crveni meteo alarm, koji je proglašen na teritoriji cele Srbije znači i podatak da su se stekli ekstremno povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare. Gradski Vatrogasni savez obavestio je svoja je vatrogasna društva po selima, kako bi mogli da budu u pripravnosti, rekao je predsednik Gradskog vatrogasnog saveza, Branislav Čolak. To podrazumeva proveru opreme, zatim, podelu angažovanja dobrovoljaca i raspored.

-Svedoci smo da su požari na otvorenom, gotovo u celoj Evropi. Srbija je od danas u stanju priprevnosti. Požari su na više mesta, ljudi se bore nadčovečanskim naporima, po ovoj temperaturi, te su sve intervencije uspešno okončane. Za vreme žetve je već podignuta gotovost. U tom periodu smo imali 18 intevencija, naglasio je Čolak.

Najviše požara, a samim tim i najviše angažovanja beleže vatrogasci iz Bašaida, gde je za protekle dve nedelje lokalizovano više od 15 požara. Jedana od lokacija koja je često zahvaćena požarom je stara deponija, koja je i vrlo teška za gašenje, pošto se zbog velike količine plastike i najlona stvara zaštitni sloj, koji nije moguće gasiti vodom, rekao je komandir DVD Branislav Vrbački, koji je dobrovoljac u društvu vatrogasaca od svoje osme godine.

-Potez atara sela Bašaid, u poslednja četiri dana smo imali čak četiri intervencije, gašenja požara. Slike govore više nego što ja mogu ispričati.  Pomaže nam MZ i lokana samouprava, kao i predsednik društva, koji vodi redovnu evidenciju,  te smo dobro obavešteni. Ovaj crveni meteo alarm, koji nas prati zadnjih nedelju dana i sledećih nedelju dana će biti prisutan. Nosi sa sobom  ove nus pojave, kao što su požari strnih useva, deponija i slično. Velike su suše ovih dana,. prate nas nekih pedesetak dana, bez kiše, ali se mi nadamo da smo uspunili sve svoje obaveze, te da smo digli stepen pripravnosti društva na tačku broj 1, naveo je ovaj mladi vatrogasac i dodao da je toku leta, DVD iz Bašaida je reagovalo više od 15 puta na oglašavanje sirene, što znači da su imali 15 intervencija.

 

 

 

 

Vatrogasci su uspešno lokalizovali i ovaj požar i intervenisali, rekao je Vrbački i dodao da u gašenju požara učestvovalo 80 vatrogasaca u više od 100 radnih sati. DVD, ne samo u ovom selu računaju na pomoć poljočuvarskih sliužbi i policije i apeluju na savesno ponašanje meštana, koji kako mogu da izazovu, tako mogu i da spreče požar.