TV Rubin počinje emitovanje nove emisije “Kikinđurenje”

Na Televiziji Rubin u nedelju, 16. decembra posle hronike u 18 sati i 20 minuta počeće emitovanje novog dokumentarnog serijala “Kikinđurenje”. Podršku za snimanje ciklusa emisija našoj medijskoj kući pružio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje. Naš grad kao specifična sredina neguje tradiciju i običaje nastale u davnoj prošlosti. Iako su mnogi obredi nestali kako je društvo napredvalo deo je sačuvan i dan danas i neguje se sa posebnom pažnjom. U Kikindi modernim vremenima nisu podlegli običaji poput: korinđanja, Revene, Belih poklada, bubalica. Običaji koji se prenose sa kolena na koleno su identitet jednog naroda, a kako bi ih sačuvali od zaborava, naša medijska kuća započela je projekat “Kikinđurenje”.

 

 

 

 

 

Prvu emsiju posvećenu dodolama snimali smo u etno kući “Đeram” u Mokrinu,a nesebičnu podršku pružili su nam članovi i umetnički rukovodioci ADZNM “Gusle”.

-Pre 150 godina dodole su bile srpske devojke, a u proteklih 80 godine obred su preuzele Romkinje. Obred je vezan za sušu. Naime, dodole su devojke koje su u sušnim vremenima pevale i igrale u poljima i u domaćinskim kućama kako bi prizvale kišu – istakao je Igor Popov, umetnički rukovodilac ADZNM “Gusle”.

Dodele su na pravi način predstavile članice “Gusala”, a kako im se svidela sa saradnja sa našom televizijom ispričala je Adrijana Šilić:

-Glumile smo dodole. Vratili smo se neka davna vremena i bilo je veoma interesantno. Prvi put sam učestvovala u snimanju jedne emisije i ovo je lepo iskustvo.

Popov napominje da su emisije ovakvog tipa izuzetno važne za očuvanje etničkog identiteta jednog naroda.

Reprizni termini prve emisije su u sredu u 15, subotu od 22 sata i 30 minuta i u nedelju u 10 sati i 30 minuta.