Turnir prijateljstva

Deca koja borave u Prihvatnom centru u Kikindi, njih desetoro uzrasta od osam do 12 godina i članovi podmlatka Tenskog kluba “Jezero” učestvovali su na “Turniru prijateljstva”. Deca iz Avganistana i Sirije provela su lep dan u druženju i sportskim aktivnostima , na čemu su posebno zahvalni njihovi roditelji. Golam Sahi Arab star 42 godine, iz Avganistana je krenuo pre godinu i po dana sa ženom dvoje dece i bratom. Krajnji cilj mu je Nemačka.

-Zahvaljujem se svima koji su ovaj dan učinili posebnim za našu decu. Kikinda je lep grad i svi su veoma ljubazni prema nama – rekao je Golam Sahi Arab.

Cilj je da se izgradi poverenje i saradnja između lokalnog stanovništva i migranata.

-Ne možemo sve migranti posmatrati kroz sporadične incidentete. Te ljude je muka naterala da odu iz svoje zemlje. Vlada Republike Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem maksimalno se trudi da pomogne migrantima koji imaju velikih problema. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnim samoupravama i građanima – istakao je Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Akcija uređenja teniskih terena SC „Jezero“ realizovana je u okviru projekta koji doprinosi razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize, koji finansira Vlada Japana, a sprovodi Ujedinjene nacije program za razvoj UNDP, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

-Pomažemo lokalnim zajednicima da poboljšaju svoje usluge i da prevaziđu sve što je migrantska kriza donela. Današanja akcija ima cilj da se lokalno stanovništvo i migranti zbliže kako bi se porušile predrasude – dodala je Nina Topić iz UNDP-a.

Grad Kikinda je pogranično područje na migranstkoj ruti, a Vlada Republike Srbije odredila je da se otvori Prihvatni centar.

 

 


-Porodice koje se nalaze u našem centru imaju dvoje i više male dece. Prihvatni centar u Kikindi je njihova poslednja stanica do odlaska u zemlje Evropske unije – zaključio je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

Učesnici turnira dobili su majice, kačkete, teniske i rekete za badminton.