Trnjina od kamenog doba do trpeze današnjice

Kiseli kupus, kao jedna od najdražih opcija kada je salata u hladnim zimskim danima u pitanju, uveliko je već u procesu vrenja u većini domaćinstava. Za one koji se još uvek nisu pripremili za zimu, istraživali smo cene kaca, kojih ima na kikindskoj pijaci u raznim dimenzijama.

Decembarski dani teku, dok se ne uvuku u novogodišnju atmosferu jednog novog januara, na kraju ovogodišnje priče. Ovaj mesec je za mnoge najlepši, baš zbog obilja svega što je moguće zateći, recimo, na kikindskom zelenjaku.

Dok se polako sve više steže kapuljača oko ušiju, a sve više garderobe nosimo na sebi nego što ostavljamo u ormanu, uveliko već pripremamo sarme i podvarak. To su oni koji su bili  malo vredniji, ali i koji su već prvu turu kiselog kupusa pojeli. Oni koji žele da prvu sarmu krčkaju tek oko Božića, oni upravo sada razgledaju plastične kace i za njih, u zavisnosti od litraže izdvajaju od 400 do 2600 dinara, a za neizbežne pritiskivače od 50 do 70 dinara, u zavisnosti od veličine same kace. Ovih dana u toku je i prodaja koštunjavog ili suvog voća koje se koristi kao dodatak ishrani u ovim posnim danima ali i kao dopuna raznim prazničnim trpezama, koje dobijaju na kvalitetu.

Očišćen orah je prodavan po ceni od 1000 do 1200 u zavisnosti da li se radi i celom, krupnom jezgru ili o parčićima istog. Suve šljive, sa košticom su prodavane po ceni od 250 dinara, dok su bez koštice prodavane za 350 dinara. Suve smokve je bilo moguće kupiti po ceni od 320 do 500 dinara, dok je suvo grožđe stajalo od 500 do 600 dinara. A ovog decembra moguće je nabaviti i zdrave atarske plodove, koji su pandam toliko hvaljenoj recimo aroniji, ili brusnici, a od kojih se prave domaći sokovi ili pekmez.

Postoje dokazi da se trnjina koristila u ishrani još u kamenom dobu, a bila je redovna na trpezama stare Grčke i starog Rima. Ovo voće se koristi u gastronomiji kao začin jelima od divljač. Cena po kilogramu i trnjina ali i šipka je 100 dinara.

A standardno,  na samom početku pijace, stacionirana je tezga sa novogodišnjim dekorima. Prijatna prodavačica, koja se ovom prodajom bavi već godinama, kaže da su novogodišnnji ukrasi uvek zanimljivi za sugrađane i da se najčešće opredeljuju za svetleće lampice za koje izdvajaju u zavisnosti od dužine, od vrste, od proizvođača,  od 150 do 400 i više, ukrasi za jelke su u prodaji po ceni od 50, pa do 1000 dinara čitav komplet, ukrasne girlande su prodavane po ceni od 70 do 100 dinara.

Za ovu decembarsku prvu čarmambu ili sredu, izdvajamo i domaće “Desine čarape” po ceni od 500 dinara, za onaj malo slabiji mraz, ali i prave zlatiborske, po ceni od 600 dinara, za one noći kad severac “izuva iiz cipela”.