Treći memorijalni višeboj “Braca Ziramov”OI “Proka S Plavi” okupio oko 300 učesnika

Treći memorijal “Braca Ziramov“, u organizaciji Izviđačkog odreda „Proka S Plavi“ ove godine je okupio 39 takmičarskih ekipa. Međunarodni višeboj, je okupio mlade izviđače iz republika bivše Jugoslavije. iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, koji su se takmičili u 4 kategorije.

Proteklog vikenda, u organizaciji Odreda izviđača „Proka S Plavi“, održan je III Memorijal „Braca Ziramov“. 39 ekipa, u 4 kategorije iz Srbije i regiona odmeravalo je svoje snage na takmičarskoj stazi, na nekoliko kontrolnih tačaka. Deca su imala priliku da se iskažu, kako u izviđačkim veštinama i znanju, tako i u raznim igrama.

Tradicionalno, ovakve manifestacije počinju intoniranjem himne i podizanjem zastave. Načelnik SBUO Nikola Lukač, koji je otvorio ovogodišnji višeboj  iskoristio je priliku da svima poželi dobrodošlicu, uspeh na takmičenju ali i lep povod na prošlonedeljnoj manifestaciji:

 

-Moram da izrazim veliko zadovoljstvo zato što sam imao mogućnost da prisustvujem otvaranju ovog međunarodnog višeboja, “Braca Ziramov”. Veliki broj mališana i gostiju je došlo u naš grad. Preko 200 učesnika, a povod izuzertan, očuvanje prirode, ekologije, zaštita životne sredine. Sve  pohvale organizatoru, IO “Proka S Plavi” , što su uspeli da okupe toliko ekipa, toliko učesnika na ovom predivnom prostoru. Želim svim gostima da pokažu svoje veštine u snalaženju u prirodi, da najbolji pobedi i da ovo pređe u jednu tradiciju, koju ćemo podići i na jedan još viši nivo i da ovakvu vrstu manifestacije podrži kako grad, tako i pokrajina i repoblika i da se uvek na ovakav način družimo i čuvamo prirodu.

Takmičenja su trajala tokom tri dana, a učešće svakog odreda je bilo sa tri ekipe poletaraca i pčelica. U toku subotnjeg dana ekipe su imale poligon i zadatke koje su trebali da izvrše. U poslepodnevnim satima obišli su i manifestaciju Dani ludaje, a nakon toga je nastavljeno  druženje u Kampu sa drugim članovima odreda. U večernjim satima, uz logorsku vatru, ekipe su imale obavezan deo kulturno-zabavnog programa. Ovakva okupljanja vrlo su bitna za članove odreda, koji osim  školskih obaveza, izdvajaju svoje slobodno vreme za druženje i sticanje novih znanja i veština, ali i izviđački staž, koji ih na pravi način formira u prave ljude.