Transfuziomobil prvi put u Kikindi. Dobar odziv humanih sugrađana, u akciji DDK

Sugrađani su danas imali mogućnost da učestvuju u akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju su organizovali Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, ali voga puta u transfuziomobilu,  stacioniranom na Gradskom trgu. Ovo vozilo je specijalizovano za transfuziju, klimatizovano je i ima četiri ležaja.

Kontinuirano održavanje akcija i obezbeđivanje stabilnih zaliha krvi posebno je važno tokom letnjeg perioda kada su zalihe krvi na minimumu. Transfuziomobil kao specijalizovano vozilo za transfuziju čitav proces davanja krvi olakšava i na taj način omogućuje da se krv na jednom mestu prikupi, obradi i skladišti po najvišim standardima. Ovo je prvi put, navela je sekretarka Crvenog krsta Kikinde, Danijela Bjeljac, da se građanima Kikinde, kojih je već u prvim satima bilo više od dvadeset na ovakav način omogući pristup humanom delu:

-Akcija je počela u devet i trajaće do 13 sati, ispred SPC. Pozvani su svi koji žele da učestvuju. Tu su naši volonteri, članovi “Kluba 25”, koji su sve pripremili i spremno dočekuju potencijalne davaoce krvi.  Sudeći prema odzivu, sugrađani su zadovoiljni i spremni da učestvuju u akciji na otvorenom.

Naglašavajući podatak da je, iako prvi put u Kikindi, akcija naišla na dobar odjek kod sugrađana, Ispred Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine obratila se dr Milana Beronja naglasivši  i da je bitno da se mesto na kom će biti stacionirano vozilo bira na osnovu frekfentnosti:

Jako je bitno da se veliki broj potencijalnih davalaca odazvao. Mi smo zadovoljni. Akcija se dešava na mestu gde se u ovom momentu nalazi veći broj sugrađana, koji možda i nisu  danas bili u mogućnosti da odu  do prostorija Crvenog krsta. Evo, ovde su popunili upitnik i pristupili davanju krvi. Procedura je za transfuziomobil ista kao i pri svakom davanju krvi. Popunjava se upitnik, pri ulasku u vozilo se proverava  hemoglobin ide na pregled kod lekara i pristupa se davanju krvi. Unutra je vozilo opremljeno sa četiri kreveta, koja su fiksna i ne može da se menja broj.

 

 

Plan je da ovo mobilno terensko vozilo obilazi gradove u Vojvodini tako da će Kikindu posetiti nekoliko  puta tokom godine. Kikinđani različito razmišljaju kada je ovakan način prikupljanja jedinica dragocene tečnosti u pitanju.

 

Novo vozilo za prikupljanje krvi na terenu, uručeno je krajem juna Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine. Vozilo omogućava da se na jednom mestu krv prikupi, na licu mesta obradi i skladišti po najvišim standardima. Kako je Bjeljac dodala, vozilo će sporadično dolaziti u Kikindu, ali će se redovne akcije DDK i dalje odvijati dva puta mesečno u prostorijama Crvenog krsta. Akcije u septembru će biti organizovane petog i 16. septembra.