„Tragovi nevidljivih ruku“ Dejane Bačko

U Galeriji Kulturnog centra Kikinda otvorena je izložba slika „Tragovi nevidljivih ruku“ Dejane Bačko. Ova umetnica rođena je bez gornjih ekstremiteta, ali to je nije sprečilo da mašta, stvara i živi život punim plućima. Njenom senzibilitetu najbliže je slikarstvo.

Nekad je za nju to bio veoma zahtevan zadatak, ali se vremenom izveštila i svoje emocije počela da izražava kroz boje i poteze četkicom. Dejana je veoma svestrana ličnost, pa se uspešno bavi i jednim sportom:

Od malih nogu stvaram, a prvo što sam naslikala bio je puž. Završila sam Srednju umetničku školu za dizajn i sada sam student Akademije umetnosti. Pored toga bavim se i tekvondom. Po drugi put sam državna prvakinja i vicešampion Evrope. Nedavno sam bila i u Africi, gde sam osvojila prvo mesto.

Nije joj problem da uskladi sport, slikarstvo i obaveze na fakultetu. Posebno zadovoljstvo predstavlja joj i rad sa decom. Njen talent prepoznao je i dečiji pisac Tode Nikoletić, koji je sa njom ostvario dugogodišnju, uspešnu saradnju. O slikarstvu Dejane Bačko kaže:

-Najvažnije je prepoznati afinitet ka stvaralaštvu, koje nas sve određuje kao bića. Kod Dejane nemam samo ono što je umotvorila, već i „nogotvorila“. Ona je zaista čarobnica sa nogom. Kada osetimo da smo bezvoljni i nezadovoljni, treba da pogledamo Dejanu i svu decu poput nje i da shvatimo da sa lakoćom možemo sve uraditi ukoliko pronađemo tu volju.

Pored Dejane Bačko i Toda Nikoletića, na otvaranju izložbe govorio je i pesnik Blagoje Baković, a svoj nastup imao je i kikindski dečiji hor „Čuperak“.