“Toza” donirala Kikindi proizvode vredne 2 miliona dinara

Nakon prošlogodišnje donacije, fabrika“Toza Marković“ se i ove godine opredelila da Gradu Kikindi donira građevinski materijal vredan oko dva miliona dinara koji će se koristiti za aktuelne i planirane radove na teritoriji grada, vrtiće, škole, pa i domaćinstva socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Sastanak direktora kompanije Toza Marković u kabinetu gradonačelnika Pavla Markova svakako je bila prilika da se osvrne na ne tako dugi period za nama kada je ova značajna kikindska firma bila pred zatvaranjem.

Donacija kompanije Toza Marković u vidu građevinskog materijala upućuje na dve važne strane: fabrika dobro posluje kada ima mogućnost da donira, a grad Kikinda je u punom jeku izvođačkih radova. Obe pokazatelja ukazuju na pozitivan razvoj grada, istaknuto je prilikom potpisivanju ugovora o donaciji između grada Kikinde i kompanije Toza Marković.

– Ovim putem šta drugo nego da se zahvalim i pohvalim saradnju gradske uprave i većine privrednih društava, takođe i ovog velikog preduzeća koje ide uz ime Kikinda i da poželim da u narednim godinama te donacije budu još veće. To bi značilo da Kikinda više radi i više se širi a „Toza Marković“ ima veće mogućnosti. Dakle, ovo je i poruka svim ostalim privrednim drušvima da slede ovaj primer i budu društveno odgovorne čak i kada im se nešto ne traži, da sami ponude i da tako kreiramo nove projekte i poboljšavamo život građana Kikinde, rekao je tim povodom Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Donacija je obuhvatila 2.500 kvadrata pločica i 15.000 crepova, koji će se iskoristiti za rekonstrukciju više objekata. Deo građevinskog materijala namenjen je i socijalno ugroženim domaćinstvima.

– „Toza Marković“ mora da učestvuje u akcijama u ovom gradu jer ljudi koji rade 8 sati u fabrici, 16 sati žive u svojim domaćnistvima u ovom gradu i njima je potrebna i škola i vrtić i zdravstvene ustanove i sve ostale javne ustanove. U komunikaciji sa gradonačelnikom Markovim i prošle godine smo napravili sličnu akciju i sad je ponavljamo želeći da učestvujemo u tome jer vidimo da postoje brojne inicijative i želja da vodeći ovaj grad dobijemo bolju infrastrukturu. Pozivamo i ostale privredne subjekte da u skladu sa svojim mogućnostima učestvuju u ovim akcijama, istakao je Vladimir Ilić, direktor kompanije.

Gradonačelnik Markov podsetio je na ne tako davna vremena, odnosno na situaciju od pre četiri, pet godina kada je uspostavljeno aktuelno lokalno rukovodstvo. „Toza Marković“ je tada bila pred zatvaranjem.

– Imali smo vlasnika koji je bio na nekom ostrvu, sa kojim nismo imali kontakte iako smo pokušavali da ih uspostavimo nekoliko meseci. Tada smo se kao grad izjaznili kolika je važnost ove kompanije i da se mora nešto učiniti. Podsetiću da smo tada rekli koji je model po nama najbolji i šta mi kao grad mislimo da je potrebno učiniti. Naravno da nismo sami mogli da rešimo te probleme. Ta situacija od pre nekoliko godina i današnja se znatno razlikuju a nije to bilo tako davno iako smo mi skloni da zaboravljamo, podsetio je Markov.

Dalja sudbina „Toze“ je najpre u rukama državnih institucija i svi se nadaju najboljem rešenju za ovu značajnu kikindsku firmu koja danas broji više od 600 zaposlenih.