Toplo vreme pokrenulo cvetanje voća

Visoke temperature za božićne i novogodišnje praznike koje su bile i do plus 18 nisu uobičajene za ovo doba godine. Nema ni jutarnjih mrazeva tako da je kod pojedinih vrsta ranije počeo proces cvetanja.

-Većina voća se za sada nalazi u fazi fiziološkog mirovanja. Jedino je leska počela da cveta tako da sam pronašla već nekoliko otvorenih cvetova. U ovom momentu nezahvalno je davati dugoročne prognoze jer bi mirovanje trebalo da potraje do februara. Sve će zavisti od daljeg razvoja vremenskih prilika. Ukoliko i dalje bude ovako toplo voće će ranije početi da cveta što može, ali i ne mora da dovede do izmrzavanja -istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

Ukoliko tokom proleća, u fazi cvetanja, ne bude ekstremno niskih temperatura roda će biti.

-Ako u fazi cvetanja dođe do pojave mraza, izostaće rod. Mesta za paniku među voćarima. Treba sačekati i videti šta će se dogoditi tokom februara. Ako tada bude toplo kajsije će svetati u martu. Voćari u narednom periodu treba da odrade rezidbu, kao i da urade analizu rodnosti cvetnih pupoljaka jer smo prošle godine imali sušu koja će se verovatno odraziti i na ovogodišnji rod – kaže Jelena Kljajić.

Naša sagovornica savetuje da voćari obiđu voćnjake, pregledaju zasade i urade neophodne analize.

-Rezidba treba da bude blaža. Posle toga treba uraditi zaštitu bakarnim preparatima – savetuje naša sagovornica.

Poljoprivrednici koji imaju veće površine pod voćem mogu da počnu rezidbu ranije, a oni koji imaju manje voćnjake preporučljivo je da sačekaju februar.

-Nije neuobičajeno da u februaru imamo ekstremno niske tempretaure u minusu. U februaru smo imali jutarnje temperature i do minus 25 stepeni. Vinogradari imaju vremena do marta da urade rezidbu, a i njima se preporučuje da urade analizu rodnosti pupoljaka – istakla je Jelena Kljajić.

Ranije cvetanje nije obradovalo kikindske voćare, a u pojedinim voćnjacima cvetanje je primećeno i na višnjama, trešnjama, pa i na šljivama. Toplo vreme pokrenulo je i visibabe koje su iznikle u bašatama.