Toplo vreme odložilo kiseljenje kupusa

Miloš Đuričin u poljoprivredi je od detinjstva. Sada kao 82-godišnjak uzgaja voće i povrće. Trenutno je u toku berba kupusa, a naš sagovornik uzgaja “futoški” i kupus sorte “bravo”.

-Kupus je zasađen je na strnjištu. Pošto je ovršeno žito odmah sam posadio kupus. Ove godine to je bio težak posao zbog suše. Kupus sam morao da navodnjavam. Da nije bilo sistema kap po kap od roda ne bi bilo ništa. Zadovoljan sam rodom jer jedna glavica ima od 1,5 do četiri kilograma – istakao je Miloš Đuričin.

Iako je datumski vreme za kiseljenje kupusa, toplo je za ovo doba godine, tako da je i potražnja manja.

-Ipak, već imam naručenog kupusa jer ga nema. Trenutno se kupus prodaje po ceni od 50 dinara za kilogram i to je odlična cena – kaže naš sagovornik.

Đuričin ističe da rasad sam uzgaja. Berba se obavlja ručno, a glavice je neophodno očistiti od spoljnih listova. Evo kako treba kiseliti kupus:

-Kupus se očisti, izvadi se korenje. Ko voli, izrenda ga, posoli, ostavi u kacu i nalije vodom. U početku je važno voditi računa da se ne uhvati plesan. Kada se ukiseli treba ga držati na hladnom mestu.

Pošto se obere kupus, parcela se mora istarupirati. Đuričin planira da zasadi lubenice na tom potesu.

Pre četiri godine Miloš je podigao i vinograd sa stonim sortama. Grožđe će se brati još desetak dana, a cena je 120 dinara za kilogram.