Tokom nedelje postavka govornih semafora na četiri ključne raskrsnice u gradu

Članovi Organizacje slepih i slabovidih Kikinda, Čoka i Novi Kneževac u svojim prostorijama, šahovskim turnirom sa članovima Organizacije slipih i slabovidih iz Subotice obeležili Svetski dan slepih i Dan belog štapa. Iz Gradske uprave, najavili postavku rada govornog modula na semaforima na četiri frekfentne raskrsnice u gradu, tokom  nedelje.

U prostorijama koje dele dve kikindske organizacije slepih i slabovidih danas je Organizacija Kikinda, Čoka i Novi Kneževac obeležila Svetski dan slepih-Beli štap. Predsednik ove organizacije Petar Budai je skrenuo pažnju na teško pronalaženje posla osoba, koje imaju oslabljen vid, a ukazao je i na sve  druge poteškoće, sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe. Inače, ovoga puta su članovi organizacije na drugačiji način obeležili ovaj bitan datum:

-Mi smo danas u odnosu na ranije godine drugačije obelčežili ovaj dan. Tu su sa nama članovi organizacije slepih iz Subotice, a ranije smo u goste pozivali đake iz Gimnazije, koji su nam organizovali neki kulturno umetnički program.

 

U želji rešavanja problema sa kojim se suočavaju osobe oštećenog vida, rekao je u svojoj izjavi član GV Miodrag Bulajić,  iz lokalne samouprave su do sad pomogli organizaciju postavke taktilnih staza duž pojedinih ulica, kao i ozvučenih semafora:

-Jedan poseban zahtev bih istakao, koji ćemo rešiti tokom ove nedelje, a to je korigovanje rada govornog modula na četiri važne prometne raskrsnice u našem gradu. To znači da će pored normalnog rada svetlosne signalizacije, biti pojačan intenzitet rada zvučne signalizacije, od 7-22 sata, koje će omogućiti bolje  kretanje i snalaženje osoba oštećenog vida. Mi želimo da razumemo njihove probleme i delujemo shodno njihovim zahtevima i siguran sam da organizacije uviđaju da u gradu imaju pouzdanog partnera, koji se trudi da reši prioritetne probleme osoba oštećenog vida. 

Kikinda je inače jedan od retkih gradova, u kojima su postavljene taktilne staze, a i zvučni semafori. Subotica, u kojoj je aktivna organizacija slepih već više od 50 godina i koji broji više ok 700 članova, je takođe jedan od gradova, u kojima je omogućeno bolje funkcionisanje osoba oštećenog vida. Zvučni semafor je vrlo bitno pomagalo, naveo je Sava Papić ispred subotičke organizacije:

-Kako je kod nas? Bez lažne skromnosti, još pre dvadeset godina, mi smo uradili zvučnu signalizaciju na četiri mesta. To je tada bio drugi grad u Jugoslaviji, mi i Ljubljana. Naši semafori ne zuje i ne bruje, već govore normalnim glasom “slobodan prelaz preko te i te ulice”. Do sada mislim da imamo na oko desetak raskrsnica postavljenje zvučne semafore.

Pobednik ovogodišnjeg prijateljskog šahovskog duela je kikinđanin, inače olimpijski reprezentativac stare Jugoslavije, Damjan Penjov. On već dugi niz godina koristi beli štap i smatra da je pomoć u vidu pomagala vrlo bitna:

-Ovaj dan je vrlo bitan za nas slepe. Ja sam potpuno slep, koristim beli štap i ja svakog dana dolazim iz Mikro naselja. Te staze koje su reljefne vrlo su značajne, kao i zvučni semafori. 

Tokom sledeće nedelje, a radi zadovoljenja potreba osoba oštećenog vida biće korigovan rad govornog modula na semaforima kod raskrsnice ulica Svetosavske, Ive Lole Ribara i Žarka Zrenjanina u ulici Ive Lole Ribara, zatim raskrsnica kod Svetosavske, Vuka Karadžića i Đoke Radaka, u ulicama Vuka Karadžića i Đoke Radaka, na raskrsnici Dimitrije Tucovića Vojvode Mišića i Vojvode Putnika, u ulicama Vojvode Mišića i Vojvode Putnika i semafor na raskrsnici ulica Đure Jakšića i Čanadske.