“Terra” dobija suvenirnicu, pozorištance “Lane” funkcionalniji izgled

Muzeji svetskog ranga kakav je zasigurno kikindski muzej „Terra“ infrastrukturno su obogaćeni dodatnim sadržajima u kojima bi se posetioci mogli dodatno edukovati, zadržati i osvežiti. Upravo ove sadržaje po završetku radova ponudiće buduća suvenircina, dokumentacioni centar i kafe muzeja „Terra“ na prostoru nekadašnje kikindske kasarne, a otvaranjem ovog objekta konačno će se steći uslovi da se muzej i sam prodajom svojih proizvoda komercijalizuje.

– Ideja jeste da se svi resursi obuhvaćeni muzejom stave u fuknciju komercijalizacije, marketinga i svega onoga što treba ne samo muzeju nego i gradu Kikindi, dakle da donese i određene materijalne benefite. Buduća suvenirnica imaće veliki matketinški značaj iz prostog razloga što će posetioci moći da kupe proizvode „Terre“ i tako će priču širiti internacionalno. Radovi na samoj suvenirnici su finansirani od Pokrajine, Republike i podršku grada i naravno inicijativu „Terre“ i mislim da je to prava formula kako se projekti završavaju odnosno napreduju. Dakle, nismo se zaustavili na jednoj stvari iako je to velika investicija, ne za Kikindu, nego i za mnogo veće gradove ali vi vidite da se mi pomeramo i stalno napredujemo, istakao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Prvi čovek grada dodaje da je neophodno urediti i pristupne puteve muzeju tako da se priča o izgradnji tere ne završava privođenjem nameni ovog objekta. Inače, na ovom mestu se nekada nalazila akumulatorska radionica a novi sadržaji biće dostupni najkasnije do jeseni. Radovi su finansirani sa tri niovao vlasti lokalnog pokranijskog i republičkog vredni su 6,5 miliona a u cetru grada još je jedno gradilište otvoreno u insitutciji kulture. Možda ne baš svetskog ranga ali sa ne manje entuzijazma i posvećenosti.

– Pozorištance „Lane“ je sada dobilo jednu veliku prepoznatljivost i mislim da je u poslednjih nekoliko godina dokazalo da jedan entuzijazam, jedna ljubav, može da napravi svašta. Ovo sada i formalno deluje kao jedno ozbiljno pozorište sa svim onim elementima koje jedno pozorište treba da ima. Mi smo tu kao grad da pomognemo i da prepoznamo kako određena udruženja, neprofitne organizacije treba da funkcionišu i da na neki način nagradimo taj njihov trud, kaže Markov.

U aktuelni projekat grad je uložio 3,5 miliona dinara i dobra volja postoji da se radovi nastave.

Ovim renoviranjem pozorište je dobilo novi foaje, zvaničan ulaz za pozorište u koji će klinci ubuduće ulaziti, dobilo je nove sanitarne čvorove koji su bili neophodni za publiku, dobilo je sobu za režiju odakle se puštaju projekcije i jednu malu multimedijalnu salu koja će služiti za radionice i za roditelje dok čekaju decu. Ono što mnoga deca čekaju da čuju je 17.jun kada zvanično krećemo da radimo. Dve projekcije pozorišne predstave će biti, u 17 i 19 časova i deca će premijerno biti u prilici da pogledaju predstavu „Knjiga o džungli“, istakao je Aleksandar Maletin iz Pozorištanceta Lane.

A za ljubitelje sedme umetnosti konačno stižu dobre vesti. Bioskop će nakon letnjih projekcija u Narodnoj biblioteci, biti upravo na ovom mestu, za sada privremeno.

– Iako kažem privremeno, to može da bude i za stalno, ali u svakom slučaju jedna sala od stotinjak mesta može da bude veoma dobra ponuda za građane Kikinde i za ljubitelje dobrog filma. To je ono što nas očekuje u narednoj investiciji. Što se tiče samog bioskopa evo ujedno da najavim da ćemo tokom leta imati otvoreni bioskop i projekcije jednom nedeljno, dodao je Markov.

Sudeći po najavama i viđenim radovima kikindsko stanovništvo očekuju pozitivne promene u insitucijama kulture.