Tehnička škola u projektu “Oslikavanje”

Učenicima Tehničke škole predstavljen partnerski projekat „Oslikavanje“, čiji su nosioci učenici Zrenjaninske gimnazije i kikindske Tehničke škole. Projekat se realizuje od januara do aprila, kroz likovne radionice i slikanje murala u dvorištu obe škole.

Projekat je zajednički osmišljen i predstavlja saradnju Gimnazije iz Zrenjenina, kao iz kikindske Tehničke škole. Cilj projekta je mobilisanje i aktivno uključivanje učenika, nastavnika i roditelja iz Zrenjanina i Kikinde u program interkulturalne razmene – kaže profesorica srpskog jezika i kulture Jelena Sredić i dodaje:

-U pitanju je zajednički projakat ove dve škole. Projekat ima za temu interkulturalnost i prožimanje kultura. Ono što je posebno zanimljivo ja izuzetno dobra saradnja đaka Tehničke škole, sa učenicima Gimnazije iz Zrenjanina. Mural koji će biti oslikan na ove dve škole biće dokaz razumevanja i zajedničkog rada. Tema murala će upravo i biti interkulturalnost i đaci će imati mogućnost i slobodu da sve svoje ideje i sve što ih asocira na tu temu, pokažu kroz mural.

Projekat, kako navodi i profesorica filozofije Nadežda Lazić, koja radi u obe škole, inače, osim obe škole učesnice, sprovodi gradski klub „Sinapsa“, Školski klub roditelja i nastavnika Zrenjaninske gimnazije, Klub učenika „Pikaso“, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, kao i Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije i Centar za obrazovne politike.

Đaci Tehničke škle su imali mogućnost da se bolje upoznaju sa nastankom i tehnikom oslikavanja murala.

Od danas je otvoren i konkurs, koji će trajati do 28. februara, gde će učesniti moći da izlože svoje idejne skice  koje će poslati komisiji na ocenjivanje, a koja će opet izabrati najbolje predloge koja će predstavljati Tehničku školu i Gimnaziju, u vidu velikog murala na zidu škola. Projekat se realizuje od januara do aprila, kroz likovne radionice ali i kao slikanje murala, koje će biti organizovano sredinom aprila u obe škole.