Talentom do pravog sporta

Kikinda je jedan od osam gradova u kojima se obavlja testiranje đaka petih razreda kako bi se odredile i ocenile motoričke i funkcionalne sposobnosti učenika.

Početkom godina su u školama urađeni inicijalni testovi u sklopu nastave, u okviru kojih su na osnovu sposobnosti đaka nastavnici izabrali đake, koji su pokazali talenat za određeni sport. Nastavnici su, kako je objasnila predsednica kikindskog  Školskog sportskog saveza Svetlana Mirčić Berar,   obavešteni da bi trebalo te đake sa motoričkim sposobnostima da upute na testiranje koje radi Zavod za sport i medicinu pokrajine, u saradnji sa Savezom za školski sport i Školskim sportskim savezom Kikinde:

-Radi se o motoričkom testiranju đaka. Obuhvaćeno je 30 učenika naše opštine, uglavnom su ovde đaci iz kikindskih škola. Nama je jako značajno, zato što je uočeno da dosta đaka “luta”, po sportovima znači  iako imaju motoričke predispozicije,  oni se nalaze u sportovima u kojima imaju manje šanse da se ostvare kao sportisti.

Namera je da se nakon testiranja izveštaj da nastavnicima i roditeljima, kako bi imali uvid na motoričke sposobnosti đaka. Kako je ispred pokrajinskog Zavoda za sport i medicinu sporta  rekao Branko Đukić, izabrali su baš peti razred, zato što se u tom periodu vidi talent, ali deca još uvek nisu sigurna kaji bi im sport najviše odgovarao:

-Na ovaj način se apeluje da se deca što više uključuju  u sportske aktivnosti. I sami učenici smatraju da je ovo pravi način da potvrde svoj talent, ali i da ga usmere tamo gde bi mogli da pokažu najbolje rezultate. Činjenica je da se deca vrlo brzo opredeljuju za određene sportske grane. Mi ne možemo decu upititi za one sportove,  za koje nisu zainteresovana, znači više faktora je potrebno podmiriti, kako bi sve imalo smisla.

Ove godine je predviđeno da testiranjem bude obuhvaćeno oko 350 đaka na teritoriji AP Vojvodine. Prošle godine je rađeno testiranje sa đacima koji su imali rezultate na sportskim, školskim takmičenjima. Testirani su učenici koji su bili prvaci na pokrajinskim i državnim takmičenjima i to đaci sedmih i osmih razreda. Ideja je da se od ove godine, na ovakav način testiraju đaci koji se još nisu pronašli u određenim sportovima, a primetno je da poseduju fizičku i motoričku sposobnost.