Talenti put Pančeva-vozom

 Na 17. Regionalnom takmičenju u istraživačkim radovima, koje se održava u Pančevu, 14 učenika kikindskog Centra za talente pošlo je vozom. Osim što će pokazati svoje znanje iz više oblasti, putovanje, koje do Pančeva traje oko 6 sati biće i svojevrsna usponema na jednu avanturu. Profesor geografije Budimir Đukičin, sedamnaest godina vodi đake na razna takmičenja, odakle se vraćaju sa visokim priznanjima, vrlo bitnim za dalji rad i školovanje:

-Imamo dobre takmičare. Vrlo lepe rezultate postižu i na republičkim takmičenjima, a mnogi od njih i upisuju odgovarajuće fakultete da li geografija, demografija, turizam ili  prostorno planiranje, što im dobro dođe. Ostvaruju budžetsko školovanje, što roditeljima  dosta znači.  Putujemo starinski, ali većinom deca nisu imala tu mogućnost da putuju vozom, što je doživljaj sam po sebi.

 

Učenici 7. i 8. razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole, iz Kikinde će se u pančevačkoj Gimnaziji “Uroš Predić” takmičiti sa još 53 učenika iz drugih gradova.

 

Srpski jezik, književnost, informatika, fizika, hemija, geografija, istorija, engleski jezik, psihologija i zaštita životne sredine su oblasti u kojima će se mladi i straživači takmičiti. Putovanje, vozom daje posebnu draž, ali i stimulans za još veću kreativnost kod đaka.

 

 

Učenici, od kojih je veći broj prvi put kročio u prevozno sredstvo koje se kreće po šinama nisu skrivali oduševljenje. Na takmičenje za koje je svoje znanje ekipa talentvanih mladih Kikinđana utvrđivalo u vozu, učestvuju učenici iz Pančeva, Šida i Novog Sada. Ukupno je prijavljeno 66 učenika i 53 istraživačka rada.