„Tajna crvenog zamka“ promovisana u Narodnoj biblioteci

vlcsnap-2016-10-21-11h04m05s245

U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ promovisana je knjiga „Tajna crvenog zamka“ Vuleta Žurića. Ova zbirka priča na duhovit način uspela je da na jednom mestu spoji junake različitih profila. Tako se u njoj mogu pročitati dogodovštine Josipa Broza Tita, Vladimira Nazora, Petra Kočića, Šabana Bajramovića, Miodraga Belodedića.

Iako je knjiga izašla marta 2015. godine, svoje pravo predstavljanje doživela je tek sredinom oktobra, nakon što je autor nagrađen Andrićevom nagradom. On još ne može da definiše kako je publika reagovala na ovo delo. Za razliku od mnogih umetnika, Vule Žurić nije neko ko ima negativan stav kada su u pitanju nagrade. On smatra da one doprinose afirmaciji same književnosti.

-Sad ne znamo šta Bob Dilan misli o Nobelovoj nagradi, jer ga ne mogu naći. Mene su odmah našli. Šalu na stranu, mislim da su nagrade dobra stvar i da na neki način mobilišu javnost, dodao je Žurić.

Osim o „Tajni crvenog zamka“, na promociji se govorilo i o knjigama posvećene velikom piscu Branku Ćopiću. „Orlovi ponovo lete“ predstavlja tematsku zirku priča, u kojoj mnogi domaći autori kroz priče o detinjstvu odaju počast, jednom od najvećih pisaca bivše Jugoslavije. Vule Žurić govorio je i o svojoj knjizi „Republika Ćopić“, koja je izdata prošle godine i takođe predstavlja svojevrsni omaž čuvenom piscu.