Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima promovisano u Temišvaru

U prisustvu konzula Republike Srbije u Temišvaru Irene Radojčić, predstavnika Saveza Srba u Rumuniji, Srpske pravoslavne eparhije Temišvarske, Zapadnog univerziteta u Temišvaru i OŠ i Gimnazije “Dositej Obradović” predstavljeno je Svetsko prvenstvo u tucanjim uskršnjim jajima koje se predstojećeg vikenda održava 27. put. Članovi Gradskog veća Saša Tanackov i Goran Dumitrov i vrhovni sudija takmičenja Živica Terzić upoznali su Rumune sa programom ovogodišnje manifestacije.

-Kikinda tradicionalno neguje odnose sa Temišvarom i županijom Timiš. Sa Temišvarom delimo zajedničku tradiciju, istoriju i kulturu. Grad Kikinda trudi se da maksimalno pomaže našoj zajednici koja živi u Rumuniji, a koja se najvećim delom nalazi u zapadnim rumunskim županijama – istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Saša Jašin, protonamesnik Srpske pravoslavne eparhije Temišvarske istakao je da je svaki kontakt Srba u Rumuniji sa matičnom zemljom od velike važnosti.

Kikinđani i Mokrinčani mnogobrojnim predstavnicima medija, kao i deci preneli su iskustva na koji način se odabira najjajče farbano jaje, koliko jaja se ofarba u Mokrinu za Uskrs, odakle dolaze i kako se prijavljuju takmičari za učešće na manifestaciji. Svi prisutni imali su priliku da se upoznaju i sa gastronomskom ponudom, a veliku pažnju privukao je mokrinski lisnati sir. Susede iz Rumunije Kikinđani i Mokrinčani pozvali su da predstojeći praznični vikend provedu u našem gradu.