Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima, ove godine neće obeležiti jubilej, 30 godina od pokretanja manifestacije

Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima, koje bi ove godine trebalo da se po trideseti put održi u Mokrinu, neće biti organizovano na tradicionalan način kako je to do sada bio slučaj. Mokrinčani se pridržavaju osnovnih mera zaštite, koje je propisala Vlada Srbije, pa pojedinci i udruženja u saradnji sa MZ učestvuju u akcijama preventivne zaštite sela i meštana.

U Mokrinu, kao i u svim ostalim selima u okolini grada Kikinde su se meštani prilagodili organizaciji tokom vanredne situacije, poštujući zabranu okupljanja na javnim mestima, kao i posebne odredbe odlaska u kupovinu, poštu, apoteku. Kako je naveo predsed MZ Mokrin Živko Ugrenović, gužvi ispred prodavnica nema, meštani poštuju osnovne smernice i prilagođavaju se novonastaloj situaciji:

-U Mokrinu su pojačane mere dezinfekcije, do ssada po dva puta u poslednja tri dana. Uključeni su volonteri, poljoprivrednici. Redovno prskalicama obilaze ulice. Tu je i DVD, članovi udruženja  “Nekina bara”kao i pojedinci. Radi se i pokušavamo da uradimo sve u našoj moći, kako bi se maksimalno dezinfikovala prevashodno mesta na kojiima je veća frekfentnost ljudi.

Udruženja, ali i pojedinci pokazuju visinu lučne i kolektivne svesti kroz humanost i želju, ali i potrebu da svojim radom i angažovanjem pomognu funkcionisanje sela:

-Gospođa Biber, članovi KUD-a, zatim žene koje rade u Kalcedoniji, pojedinci. Oko 2000 maski je do sada sašiveno i distribuirano ka Opštojj bolnici, ali i ka našim meštanima. Volonteri su na svojim zadacima, obilaze staračka domaćinstva.

Ove godine, trideseti put je trebalo da bude organizovno Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima, ali ga ipak neće biti, što sasvim razumljivo. Ipak, kako Ugrenović tumači, možda će pokušati na neki malo drugačiji način da obeleže ovaj datum:

-Počeli smo pripreme još u januaru, ali…shodno merama Ministarstva zdravlja, teško da bi mogli nešto slično da organizujemo. Možda neki vid kućne varijante, to ćemo još da dogovorimo.

 

Dogovori su, dodaje Ugrenović još u toku sa udruženjem „Čuvarkuća“, kako bi u narednnim danima znali da ispune sve tehničke uslove. Ukoliko ne dođe do dogovora, definitivno se trideseto Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima neće održati, zaključuje naš sagovornik.