Svetski rekorder uzgoju najduže tikve Goran Lazić iz Kikinde i ove godine takmiči se na “Danima ludaje”

Svetski rekorder u uzgoju dugih ludaja Kikinđanin Goran Lazić i ove godine  takmičiće se  na predstojećim “Danima ludaje”. Ginisov rekorder uzgajio je 2019. godine ludaju dugu 395,4 centimetara, a njegov rekord potvrđen je u slovenačkom mestu Mozirije kod Ljubljane.

– Na prošlogodišnjim “Danima ludaje”  bio sam pobednik u kategoriji najdužih  ludaja sa tikvom od 312 centimetara. Moja tikva duga 366 centimetara iz 2019. godine rekorderka je na našoj najvećoj manifestaciji. Osvojio sam prvo mesto u kategoriji najdužih plodova i treće  u kategoriji najtežih bundeva prošle godine. Ove godine takođe se takmičim i da dugim i sa teškim ludajama. Za kategoriju najdužih ludaja imam tri koje su preko tri metra – napominje Lazić

Uzgoj  ludaja nije jednostavan, napominje naš sagovornik. Građevinac koji se iz hobija bavi povratstvom i voćarstvom prvi put pre dve godine rešio je da gaji tikve.

Ova godina nije bila dobra za proizvodnju ludaja. Najpre je bilo hladno tako da sam semena zasadio tek u aprilu. Posle toga imali smo dugo leto, bez padavina sa visokim temperaturama i tropskim noćima, tako da nije bilo nimalo lako održati plodove. Upravo neuobičajno toplo leto usporilo je rast ludaja jer su zbog visokih temperature biljke pretrpele stres. Pored dugih ludaja imam i tri teške. Po mojoj proceni imaju oko 400 kilograma – napominje Lazić.

Lazić đubriva  pravi po sopstvenom receptu od biljaka i trava koje donosi  iz Srbije. Sve što radi bazira  na organskoj proizvodnji . Podsetimo i to da je iste, 2019. godine, kada je postavljen apsolutni rekord u najdužem plodu, postavljen i u najtežem. Naime, Kikinđanima dobro poznati takmičar Dušan Jankov iz Čuruga uspeo da uzgaji bundevu tešku 639,5 kilograma.