Svetski dan zdravlja: Do pobede zajedno

Ministarstvo zdravlja podsetilo je danas, povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja, da je današnji dan kao i svi drugi kada građani moraju da ostanu kod kuće i tako pruže podršku lrekarima, sestrama, tehničarima i poručilo “do pobede zajedno”.

Kako se navodi, danas se svetski Dan zdravlja obeležava u skafanderu, sa maskom i naočarima na licu, sa “strepnjom za svakog pacijenta koji se požali da otežano diše, da ima bol u grudima”.

“Nema svečanosti, sumiranja rezultata, prigodnih akademija. Marketinške i PR agencije danas ne osmišljavaju kreativne sadržaje. Danas je dan kada statistika vlada razumom, a logika se podređuje senzaciji”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je današnji dan isti kao jučerašnji kada je jedna žena sa Zvezdare došla kući sa smene u bolnici, a deca je više ne pitaju zašto su joj na licu urezani tragovi maske.

“Danas je dan kao i onaj sutra, kada će Lale iz Niša obući skafander, u kome će provesti narednih šest sati u intezivnoj nezi pored svojih pacijenata”, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, Pokrajinska vlada odaje priznanje svim lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima i svim drugim zaposlenima u sistemu zdravstvene zaštite na naporima koje ulažu u suzbijanju virusa kovid 19 i na zbrinjavanju pacijenata od drugih bolesti.

-Nastavićemo sa još većim investicijama u zdravstveni sistem narednih godina jer se potvrdilo da je to oblast života koja zahtava stalnu brigu nadležnih i velika ulaganja koja znače život. Čestitamo vam praznik uz veliko divljenje i reči zahvalnosti!- saopštila je Pokrajinska vlada.