Svetski Dan zaštite životne sredine obeležen u Kikindi

Dvorište Kulturnog centra Kikinda ugostilo je učenike nižih razreda kikindskih osnovnih škola i mališane iz vrtića PU „Dragoljub Udicki“. Oni su imali priliku da pogledaju predstavu „Crvenkapa“ Pozorištanca „Lane“, a sve u okviru obeležavanja svetskog Dana zaštite životne sredine.

Žiri, koji je odlučivao o tome ko će dobiti nagradu na likovnom konkursu, imao je težak zadatak, jer su mali Kikinđani na različite načine prikazali svoje viđenje čiste okoline:

-Deca su na različite načine videla sebe u ovom okruženju. Jedan od nagrađenih radova prikazuje i kako bi trebalo da izgleda čisto i uredo dečije igralište. Nagrađene su i različite tehnike oslikavanja i crtanja. Sve pohvale idu i učiteljima, koji su radili sa učenicima od prvog do četvrtog razreda, kaže Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Partner Sekretarijata za zaštitu životne sredine u ovoj manifestaciji je kompanija F.C.C. U okviru obeležavanja svetskog Dana zaštite životne sredine održana je i akcija „Takmičenje sa Čistunkom“, koja je trajala od 1. se

ptembra prošle godine do 31. maja i sakupljeno je više od 6,5 tona starog papira.

Na nivou grada Kikinde dodeljujemo zahvalnice nagrađenim školama i vrićima i to u dve kategorije: po količini prikupljenog papira i količina prikupljenog papira po detetu. Naprikosnovena u tome ove godine je OŠ „Mora Karolj“ iz Sajana, koja je u obe kategorije zauzela prvo mesto. Što se tiče vrtića, najuspešniji su bili „Naša radost“ i „Bambi“, a novokozarački „Šilja“ zauzeo je prvo mesto u obe kategorije, ističe Ana Babić iz kompanije F.C.C.

Cilj ove akcije je da se naši sugrađani od najranijeg doba uče principima ekologije i o tome koliko je važno da sredina u kojoj živimo bude čista.

U kategoriji učenika osnovnih škola, na likovnom konkursu nagrađeni su: Tijana Mirkov, Snežana Lagundžin, Milana Talijanov, Benjamin Satler, Lena Vujačić i Mila Tot. Oni su na poklon dobili radionički materijal, kako bi nastavili sa svojim kreativnim radom.