Svetski dan borbe protiv side u Kikindi obeležen uličnom, javnom akcijom

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se širom sveta. U Kikindi je tradicionalnom uličnom akcijom Crvenog krsta, ZZJZ i Doma zdravlja obeležen ovaj datum.

Na Svetski dan borbe protiv HIV-a i side, epidemiolozi upozoravaju da je broj onih koji nose HIV virus 35 odsto veći nego prošle godine. U Srbiji zvanično živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali procenjuje se da je taj broj dva puta veći.

Među novodijagnostikovanim osobama bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Od 16 osoba koje su od side preminule tokom ove godine, 14 su muškarci. Namera da se uličnom akcijom bar donekle ukaže na ovovekovnu pošast, motivisala je i predstavnike Crvenog krsta, Doma zdravlja i ZZJZ da standardnom akcijom , kroz edukativni materijal utiču na sugrađane.Kako jje objasnila sekretarka Crvenog krsta Kikinde Danijela Bjeljac tradicionalno Crveni krst obeležava uličnu, javnu akciju povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a:

-I ove godine su nam se pridružili Dom zdravlja i ZZJZ. Današnju akciju obeležavamo pod motom “Društvo doprinosi napretku” i cilj nam je da animiramo lokalnu zajednicu, tako što ćemo ih inforisati kroz edukacije. Tu se pogotovo misli na srednjoškolce. Radimo kontinuirano i sa srednjoškolcima i sa osnovcima. U narednom periodu  ćemo realizovati edukacije sa srednjoškolcima. Jako je važno da vršnjački edukatori,  prenose svoje znanje stečena na kursevima i seminarima  vršnjacima pi školama.

Osobe inficirane HIV-om mogu sa antiretrovirusnom terapijom živeti više od pedeset godina od momenta otpočinjanja lečenja, a to praktično znači da se život osoba sa HIV-om približio prosečno očekivanom životnom veku u Evropi i SAD u, jer se kod većine inficiranih osoba HIV otkrije između dvadeset pete i dvadeset devete godine života. Veoma je važno da onaj koji je HIV pozitivan rano to i sazna, navela je i dr Ana Đurin iz ZZJZ, jer danas postoji veoma moćna terapija koja može da pomogne:

-17. decembra Dom zdravlja  Kikinda sa asocijacijom “Duga”organizovaće besplatno, poverljivo testiranje i savetovanje. Osim Kikinde, na parkingu u Nemanjinoj ulici, testiranje će biti organizovano u Čoki i u  Senti. Biće prisutan samo lekar i laborant, što znači da će biti ispoštovana apsolutna diskrecija. Poslednjih godina se beleži trend porasta osoba koje dolaze da se testiraju na HIV. Ono što Kikindu razlikuje je mogućnost savetovanja pre samog testiranja, ali i nakon obavljenog testa.

Prema statistici, najviše obolelih od AIDS-a je među onima koji imaju istopolne odnose, a najveći rizik nosi analani seksualni odnos, jer je to najdominantniji put prenosa infekcije. Mnogo je manje zavisnika od narkotika kod kojih su registrovane HIV infekcije. U SBO u 2019. godini registrovane su tri novoobolele osobe, od kojih je jedna preminula.