Svečanom akademijom obeleženo 160 godina Gimnazije „Dušan Vasiljev“

Himnom akademaca otvorena je svečana akademija, kojom je Gimnazija „Dušan Vasiljev“ obeležila je svoj dan i 160 godina od osnivanja.

Pored toga, uručene su i nagrade najboljim maturantima.

-Ovo je već letvrti put kako se dodeljuju Plakete najuspešnijim učenicima. Po novoj tradiciji, dodeljuje ih laureat književne nagrade „Dušan Vasiljev“, a to je ovoga puta Radoslav Petković. Nagrađeno je 15 učenika, objašnjava direktor Gimnazije Ljubomir Zamurović.

 

Više je kriterijuma po kojima su dodeljene nagrade. Veljko Rvović ju je dobio zato što je bio drugoplasirani na republičkom takmičenju iz matematike.

-Zadovoljan sam svojim uspehom ove godine, a i škola potvrđuje to time što nagrađuje najbolje učenika naše generacije. Planirao sam da upišem softversko inženjerstvo na ETF u Beogradu ili softversko inženjerstvo informacione tehnologije na FTN u Novom Sadu.

 

Ipak, nije školski uspeh jedini kriterijum za dodelu nagrade. Mateja Vukmirica dobio ju je zbog izvandrednih sportskih rezultata, odnosno prvog mesta na republičkom školskom takmičenju u džudou. Uskoro, kao i većina gimnazijalaca odlazi na fakultet, a školu koju napušta pamtiće po najlepšem:

-Najradije ću se sećati mojih drugova, kako iz razreda, tako i drugih odeljenja, kao i ekskurzija, druženja. Naravno, u lepom sećanju ostaju mi i takmičenja, kako školska, tako i sportska.

U ime dobitnika nagrada prisutnima se obratila Milica Milankov, koja je istakla šta je sve važno učiniti da bi se osvojilo ovo značajno priznanje:

-Pre svega mislim da iza toga stoji trud i rad, kao i upornost i želja da se istraje kada deluje da neće sve biti najlakše. Planiram da upišem studije književnosti u Beogradu. Kada odem iz Gimnazije, sećaću se divnih profesora koji su uvek davali sve od sebe i bili tu za nas, čak i onda kada to nama nije tako izgledalo. Sećaću se divnih drugara iz klupa i atmosfere koja mislim da je svojstvena samo za hodnike naše Gimnazije.

Svečanosti u Narodnom pozorištu prisustvovao je i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Jovica Trkulja, inače bivši gimnazijalac, kojem su srednjoškolski dani obeležili i usmerili ceo život, kao i delo samog pesnika čije ime Gimnaznija nosi:

-Dušan Vasiljev na neki način je ostao, bez obzira na to što je u 24. godini umro, prisutan i do ovih vremena i u Kikindi i u geenracijama. Mislim da smo se mi, koji smo imali nesreću da živimo i budemo na ratištu `90tih godina, prisećali njegovih stihova o izgubljenim generacijama. On je i izgasnuo mlad, jer nije preboleo rane Velikog rata.

Gimnaziji se bliži još jedan jubilej, a to je 60 godina od kada nosi ime Dušana Vasiljeva.

Učenici, profesori, predstavnici lokalne samouprave i Narodne biblioteke na dan njegove smrti položili su vence na grob, koji već nekoliko godina održava sama Gimnazija.