Svečano otvoreno Dečije odeljenje Narodna biblioteka „Jovan Popović“

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ svoj dan obeležava 18. novembra različitim programima. Ove godine napravljen je izuzetak zbog adaptacije zgrade ove ustanove. Pre nekoliko dana svečano je otvoreno rekonstruisano zdanje, a sada i odeljenje za najmlađe čitaoce.

-Odlučili smo da, na radost svih korisnika, Dan biblioteke obeležimo u adaptiranom prostoru. Nismo planirali nikakav poseban datum, želeli smo samo da to uradimo na najdostojanstveniji način, kaže direktorica Narodne biblioteke „Jovan Popović“ Radmila Perović. Dečije odeljenje biblioteke otvoreno je na najlepši način, dodelom nagrada najboljim radovima na literarnom konkursu namenjen svim učenicima koji se bave pisanjem. Pristiglo je mnogo radova i to ne samo od mladih Kikinđana, već i od škola iz Kragujevca, Vladičinog Hana, Proseka, Aleksandrova i Dubrave (Republika Srpska ).

Na konkursu su učestvovali učenici iz ukupno 15 kikindskih škola. Ipak, nagrađena dela u kategorijama od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda pripala su Aleksi Rankoviću i Aleksi Nikoliću iz Kragujevca. Najbolji u kategoriji učenika srednjih škola bio je Ljubomir Ikić, koji pohađa Tehničku školu.

Članice žirija bile su Kristina Ember, Milana Bajkin i Dunja Brkin Trifunović. Evo i kojim kriterijumima su se vodile:

-Ono što smo ocenjivale kao najbolje jeste odgovor na samu temu, kompletnost pesničke slike, jer nije dovoljno da se pesma samo rimuje, nego da su sve strofe kompletne. Gledale smo jezik, jer je pismenost posebno važna, budući da smo predstavljamo Narodnu biblioteku, kaže Dunja Brkin Trifunović.

Ove godine uvedena je i posebna nagrada za dela na srpskom kao nematernjem jeziku, koju je osvojila Sabo Evelin, učenica petog razreda OŠ “Feješ Klara”. Najbolja dela na mađarskom jeziku napisale su Lea Ert i Noemi Kovač. Kao i svaki put, svi nagrađeni na poklon su dobili knjigu. U svečanosti dodele nagrada učestvovali su učenici šestog razreda OŠ „Vasa Stajić“ iz Mokrina, koji su pripremili kratki muzičko- scenski prikaz odlomka iz knjige „Garavi sokak” Mike Antića.