Svečano otvoreni Muzej “Terra” i sanirana Biblioteka

U prisustvu predstavnika Republike, Pokrajine, amabasade Crne Gore u Srbiji, lokalne samouprave i građana u Kikindi je danas otvoren jedinstven u svetu Muzej “Terra”. Pored toga svečano je otvorena i rekonstruisana zgrada Narodne biblioteke “Jovan Popović”,jedno od najstarijih zdanja u Srbiji.

Muzej “Terra” prvi je muzej savremene umetnosti koji je posle pola veka otvoren u našoj zemlji i to u Kikindi. Jedinstven je u svetu jer se u njemu nalaze monumentalne skulpture od terakote. Kako je na otvaranju istakao gradonačlenik Kikinde Pavle Markov on je spoj istorije i kulturne vrednosti koja je važna ne samo za grad, nego i za Srbiju:

-Objekat u kom se nalazi muzej, nekadašnji Manjež potiče iz 1895. godine i sada je i on obnovljen i sačuvan. Zajedno čine odličan spoj onoga što smo imali i onoga što je stvoreno u protekklih 36 godina. Za naš grad važno je što smo uspeli da realizujemo ovaj projekat uz veliko angažovanje gradske uprave koja se založila da sredstva pripadnu Kikindi. U Muzeju “Terra” smešteno je oko 1.000 velikih skulptura i biće mesto okupljanja svih koji žele da vide nešto posebno i jedinstveno.

Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture dodala je da je otvaranjem muzeja sprečeno propadanje skupltura koje duže od tri decenije nastaju na Internacionalnom simpozijumu skulptura u terakoti “Terra”:

-Muzej Terra je sasvim poseban jer je reč o otvaranju novog muzeja što se nije odavno dogodilo. Srećni smo zbog toga, ali i zbog činjenice da projekat uključuje i aspekte očuvanja kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

Pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić istakao je da je prvi put sadašnju muzej posetio kada je on bio u ruiniranom stanju:

-Ovo je jedan od retkih prostora na svetu gde se od terakote stvara umetnost. Jedinstven je u svetu. Sve skulpture bile su napolju, ali sada kada se nalazi u galerijskom prostoru one su u potpunosti došle do izražaja i dobile svoj smisao.

Internacionalni simpozijum u terakori prvi put održan je 1982. godine. Od tada do danas velike i galerijske skulpture stvaralo je više od 300 umetnika iz celog sveta. Muzej će biti odskočna daska za dalju gradnju brenda “Terra”.

-Dobili smo akreditaciju za specijalističke studije. U Kikindi je akumulirano ogromno znanje na temu terakote i mislimo da je vreme da izađemo na svetsko tržište visokog obrazovanja sa ponudom da vajari iz celog sveta koji žele da nauče više o velikoj terakoti dođu u Kikindu – rekao je Slobodan Kojić, direktor “Terre”.

Muzej “Terra” biće otvoren za posetioce od utorka do subote od devet do 17 sati.

Novac, 32 miliona dinara, za završetak izgradnje Muzeja “Terra” i sanaciju zgrade Narodne biblioteke “Jovan Popović” , koja je takođe svečano otvorena, Grad Kikinda dobio je na konkursu Ministarstva kulture “Gradovi u fokusu”, naveo je Markov i dodao da mu je veoma drago što je posle dugog niza godina skela koja je bila sastavni deo fasade biblioteke konačno i uklonjena:

-Narodna biblioteka najstarija je ustanova kulture u Kikindi, jedna je od najvrednijih i najpoznatijih i u okruženju. Nakon godina nebrige moram da istaknem da sam zadovoljan što je ova zgrada u potpunosti sanirana. Biblioteka je osnovana 1845. godine i sada je dobila novu mladost.

Zgrada Narodne biblioteke “Jovan Popović”, jedna od najstarijih ustanova kulture i u Republici Srbiji.

-Biblioteka u Kikindi bila je u prilično lošem stanju. Ovim projektom sve što je bilo neophodno je sanirano i rekonstruisano što će omogućiti kvalitetnije obavljanje bibliotečko – informacione delatnosti – zaključila je Aleksandra Fulgosi.

Direktorica Narodne biblioteke “Jovan Popović” Radmila Perović dodala je da su njihovi korisnici konačno dobili pristojan prostor.

Ulaganje u kulturne institucije biće nastavljeno i u narednom periodu. Kako je rekao gradonačlenik Markov za sledeću godinu u pripremi su novi investicioni projekti koji će se odnositi na ulaganja u kulturne objekte.