Svečano otvorena fabrika “Zoppas”

Presecanjem vrpce u Kikindi je zvanično otvorena prva fabrika italijanske kompanije „Zoppas“ u Srbiji vredna više miliona evra. Važnom danu za sve Kikinđane prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije i Vojvodine , Grada Kikinde, kao i vlasnici iz Italije. Đanfranko Zopas, predsednik Grupe „Zoppas“ predao je pismo o nameri ministru privrede Goranu Kneževiću i predsednik Vlade Vojvodine Igoru Miroviću, a obraćajući se prisutnima istakao je:

-Zahvaljujem vlastima jer nisam mogao da verujem da smo za samo godinu i po dana od nule došli do gotove fabrike.Kompanija je osnovana 1970. godine i tada je vredela pola miliona evra, a ove godine vredi 500 miliona evra.

Federiko Zopas, generalni direktor Grupe „Zoppas“ zahvalio je Gradu Kikindi, Republici Srbiji i Vladi Vojvodine što su se pridružili njihovoj porodici:

-Naš cilj je da proizvodni kapacitet u Srbiji dovedemo do nivoa u kom se nalaze sve kompanije u našoj grupi. Posvećeni smo tom cilju i želja nam je da fabrika raste što je više moguće.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov istakao je da otvaranje fabrike nosi u sebi posebnu simboliku jer se na mestu sadašnjeg „Zoppasa“ nekada proizvodilo i stvaralo mnogo:

-Ova zgrada zapošljavala je veliki broj ljudi i u to vreme naš grad bio je ekonomski najrazvijeniji u nekadašnjoj Jugoslaviji. Da bismo ostvarili ovakvu investiciju bio nam je potreban pravi partner i „Zoppas“ je u potpunosti zadovoljio naše kriterijume. U fabrici je zaposleno 430 radnika. Potpisali smo i novi ugovor koji obavezuje Kompaniju „Zoppas“ da izgradi novu fabriku i za godinu i po dana zaposli ukupno hiljadu ljudi.

Karmen Rusmir, jedinstveni administrator kompanija „Zoppas“ Rumunija i Srbija dodala je da je bilo potrebno svega tri dana za osnivanje kompanije u Kikindi, 30 dana za početak proizvodnje, a za godinu dana zaposleno je 300 ljudi:

Sve ovo bilo je moguće jer smo i u gradskoj, pokrajinskoj i republičkoj vlasti pronašli partnere. Imamo dobru i obučenu radnu snagu u Kikindi i okolini. Zaposleni su posvećeni svom poslu i upravo su nas oni motivisali da proširimo kapacitet fabrike.

Ministar privrede Goran Knežević kazao je da mu je čast i zadovoljstvo što je deo, za sve Kikinđane, važnog dana:

-Ovo je već treći put u vrlo kratkom roku da se sličnim povodom nalazim u Kikindi: dolazak investitora, otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje. To jeste Startegija Vlade Republike Srbije rešavanje najvećih problema našeg društva, među kojima je i nezaposlenost.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović napomenuo je da je efikasnost u poslu važna što se vidi na primeru u Kikindi jer je za svega godinu dana od starih objekata Auto-kuće napravljena moderna fabrika.

-Svi moramo biti na istom zadatku kako bi došli do uspeha od lokalne samouprave, regionalne administracije, Vlade Srbije, sa svojim ministarstvima do kompanije sa svojom vizijom. Ovo je, kao što vidite, jedna od budućih nacionalnih vrednosti.

Kompanija “Zoppas” postoji od 1963. godine, ima fabrike na četiri kontinenta i više desetine hiljada zaposlenih. Proizvodi različite vrste grejača koji se nalaze u širokoj primeni: od kućnih aparata, bele tehnike, pa do autoindustrije, opreme za medicinsku i prehrambenu industriju.