Svečano obeležena Velika Gospojina u Ruskom Selu

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem kolača, u Ruskom Selu je obeležena crkvena slava Velika Gospojina. Slava hrama, ali i samog Ruskog Sela je od velikog značaja za meštane, kada se u okviru trodnevnog slavlja sretnu prijatelji koji nemaju tu mogućnost da se svakodnevno posećuju i druže.

U Ruskom Selu je veselo već treći  dan. Naime, žitelji ovog mesta svake godine kroz pažljivo osmišljen program obeležavaju svoju hramovnu ali i slavu sela, Veliki Gospojinu. Hram je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice i ima posebno mesto u srcima Ruskoselaca i onima koji su raseljeni, naveo je protonamesnik Slobodan Divljakov i dodao da je posebno zadovoljstvo videti sve te ljude na jednom mestu:

-Rusko selo ima tu tradiciju da ovoga dana dolaze nekadašnji žitelji ovog mesta, koji su nekada davno otišli ili imaju neke veze sa  Ruskim Selom, da li imaju ovde prijatelje ili su nekada živeli baš ovde…u svakom slučaju vraćaju se baš ovog dana. Divno je jer ste u situaciji da vidite neke drage ljude, koje ne srećete svakoga dana, da porazgovarate, da se družite. Hram je otvoren do kasno u noć, pale se sveće.

Nakon liturgije, običaj je i da se obavlja litija ili kretanje, koja ima simboliku i starozavetnu i novozavetnu i deo je liturgije čiji je vrhunac rezanje kolača.

Rusko Selo predstavlja jednu multinacionalnu sredinu, rekao je u svojoj izjavi i član GV Miodrag Bulajić koju krasi multikulturalnost, različiti običaji, tradicija, ali i kada se donose važne odluke jedna sloga i saradnja, što ukazuje na izuzetan model kako funkcioniše baš ovakva multinaciona lokalna zajednica:

-Raniji naziv koji je   dodeljen ovom mestu “Kišo Ros” predstavlja u prevodu “Malo Rusko”, ali prema onome šta oni pokazuju i što možemo videti, po toleranciji, međusobnom razumevanju i saradnji ovo mesto ne da nije malo, nego predstavlja veliko Rusko Selo.

Velika Gospojina je veliki praznik za sve meštane, bez obzira na veru, na jezik, rekao je predsednik MZ Rusko Selo, Dušan Marjanović i dodao da prisustvo uglednih prijatelja, domaćina, gostiju, privrednika mnogo znači jer oni na ovaj način ostvaruju i prave perspektivu u daljoj saradnji. Veliki broj nekadašnjih Ruskoselaca, sada živi daleko od svog rodnog mesta, ali se svake godine 28. avgusta nađe način da se dođe i sa starim prijateljima obeleži slava sela, poput Dragana Tešanovića, koji već treću deceniju tek sporadično dolazi u svoje rodno selo.

U porti hrama, nakon liturgije i obrednog rezanja kolača i litije organizovan je svečani ručak za sve koji su došli da uveličaju slavu hrama. U okviru svečanosti organizovan je kulturno zabavni program. Sutra će kao deo manifestacije biti organizovana tradicionalna pasuljijada na sportskim terenima, a domaćini očekuju prisustvo velikog broja gostujućih ekipa.