Svečanim programom u školama obeležena slava Sveti Sava

U školama je danas  obrednim sečenjem slavskog kolača i đačkim priredbama, obeležena školska slava Sveti Sava. Učenici škole “Jovan Popović” organizovali  su priredbu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. Tradicionalno, školski hor je otpevao himnu posvećenu Svetom Savi, koja je spevana početkom 19.veka. U ovoj školi u obeležavanju slave učestvuju učenici svih razreda. Kako je naglasila direktorica ustanove Jelena Krvipić, đaci  sa posebnom radošću čekaju slavu škole.

U OŠ “Sveti Sava” tradicionalno u obrednom rezanju kolača uz sveštenika učestvuju I dobitnici plakete “Sveti Sava”. Plakete su dodeljene u okviru svečane akademije, koja je održana za najbolje učenike u ovoj nastavnoj godini. Kako je navela Sara Zamurović, jedna od četrnaestoro dobitnika prestižne plakete “Sveti Sava”, nagrada je rezultat dugogodišnjeg zalaganja, učenja, ali i učestvovanja na raznim takmičenjima.

Jasna Mileusnić, prošlogodišnja predsednica đačkog parlamenta, a ovogodišnja dobitnica Svetosavske plakete kaže da joj priznanje mnogo znači, ali da je i obavezuje da nastavi tim putem. Osim  odličnog uspeha, Stanislava Popov je bila dobra i na raznim takmičenjima. Kako je navela, nadala se ovakvom priznanju.  Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Proglašen je za školsku slavu, a svetkuju ga i mnoge zanatlije i čobani. Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik. Umro je 27. januara 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obeležava uspomena na njegov život i delo.