Svečanim defileom i polaganjem venaca obeležen Dan borca u Kikindi

Polaganjem venaca na spomenicima, podignutim borcima palim za slobodu, obeležen 4. juli – Dan borca, praznik ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan, pre 78 godine, Politbiro CK KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom, doneo Odluku o dizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije i poveo Narodno-oslobodilačku borbu za oslobođenje zemlje od fašističkih nemačko-italijanskih okupatora. Ovaj datum je ostao zabeležen u istoriji srpskog naroda i kao takvog ga poštuju i stariji i oni malo mlađi. Svake godine članovi SUBNORA, zatim predstavnici gradske uprave, kao i raznih udruženja i organizacija polaganjem venaca odaju počast žrtvama fašizma.

Dan borca, koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu. Na njoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka, a kuća u kojoj je održana sednica kasnije je pretvorena u muzej „4. juli“. Proglašen je za državni praznik 1956. godine. Prestao je da se obeležava raspadom SFRJ. U Srbiji je ukinut pre 18 godina, ali svake godine se, međutim, nezvanično proslavlja u organizaciji SUBNOR. Kako je objasnio novoizabrani predsednik kikindskog SUBNOR-a Milenko Babić, svečanim defileom koji je organizovan su imali nameru da na drugačiji način još više ukažu na značaj dešavanja kroz istoriju.

Četvorogodišnja Narodno-oslobodilačka borba završena je pobedom nad fašizmom u kojoj je za pobedu i slobodu palo 305.000 boraca narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod Titovom komandom. Dan borca naroda Srbije obeležavao se svakog 4. jula kao državni praznik, sve do 2001. godine.