Sve više tražena zdrava, organska, hrana

Ove godine, Svetski dan hrane, 16. oktobar, obeležava se pod sloganom: „Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša su budućnost” sa fokusom na jačanje prehrambenih sistema i smanjenje broja gladnih u svetu. Sugrađanka Svetlana Stojanović iz Kikinde već 17 godina bavi se proizvodnjom organske hrane. Kako ističe od tada do danas svest ljudi se promenila i sada se više pažnja obraća na to kakvu hranu jedemo. Iako zahtevna organska proizvodnja odražava prirodni ciklus. Kako ističe proizvođač organske hrane postala je jer joj je cilj bio da se njeno troje dece zdravo hrani.

Naša sagovornica ističe da je najavažnije ispoštovati prirodne uslove, postojeće okruženje, eko sisitem, plodored, združivanje useva i biljaka. Tačnije neoštetiti okruženje više nego što mora.

Sve što proizvede Svetlana Stojanović proda na organskoj pijaci u Beogradu, a njena roba nalazi se i u pojedinim prodavnicama zdrave hrane. Osim svežeg voća i povrća prodaje i zimnicu koji pravi od voća i povrća koje sama uzgaja.

Organska hrana proizvodi se u sedam plastenika i na otvorenoj površini od 1,5 hektara. Prvenstveno je orijentisana na proizvodnju povrća i delom voća.