Sve više dece i mladih sa dioptrijom – prevencija boravak u prirodi i ograničeno vreme za računarom

Danas je gotovo nezamislivo da u jednom odeljenju u školi nema više učenika koji nose naočare. Uzroci tome mogu biti različiti i sigurno je i da genetika ima određenu ulogu. Ipak, činjenica je da u vremenu tehnološke revolucije i drugi faktori imaju značajan, možda i presudan uticaj, a loš vid ne pogađa samo decu:

-Nisu samo deca u pitanju, nego i srednjoškolci i studenti. U pitanju je miopija, odnosno kratkovidost, „minus“ u dioptriji. Dešava se usled intenzivonog rada na blizinu, čitanja, prekomernog korišćenja kompjutera, mobilnih telefona. To su neki razlozi na koje se može uticati, objašnjava oftalmolog Opšte bolnice Kikinda dr Dragana Radin.

Važno je apelovati na roditelje da reaguju čim primete prve znakove zamućenog ili oslabljenog vida kod dece. Kada se jave oftalmologu, procedura je jasna:

-Naočare se moraju nositi stalno i treba izbegavati rad na blizinu. Roditelji sada često daju deci mobilne telefone i kompjutere. To je nepotrebno. Deca treba da se igraju, da borave u prirodi, pogotovo leti. Za mlade je važno da znaju da čitanje, odnosno učenje može da se radi koliko god je potrebno, ali sav ostali rad na blizinu treba izbegavati.

Vid je jedno od najvažnijih čula i važno ga je čuvati. Ipak, na neke stvari se i ne može uticati:

-Na reflekcione greške se ne može mnogo uticati. U pitanju je, npr. veličina očne jabučice i za to nema prevencije. Kada gotovorimo o čuvanju vida, ljudi moraju da znaju da sada postoje različiti filteri, naočare za rad na računaru i protiv UV zračenja. Najbitnije je korišćenje zaštitnih naočara, kako ne bi došlo do povrede oka.

Naša sagovornica otkrila je i koje se to bolesti oka ne mogu izbeći, odnosno u kojima je presudna genetika:

-Ima i ona veliki uticaj. Ima ih i kada govorimo o reflekcionim anomalijama. Mogu biti i nasledne kratkovidost, dalekovidost i razrokost, kao i bolesti drugih delova oka.

Dr Radin ističe da je nakon prepisane dioptrije važno pridržavati se uputstva lekara i naočare ili sočiva redovno nositi, kako dioptrija ne bi rasla. Osim toga, važno je odlaziti i na redovne kontrole.