Sve spremno za žetvu pšenice

Gradski Štab za žetvu biće aktivno uključen u ovogodišnju žetvu pšenice. Kako bi radovi tekli nesmeteno i kako bi se predupredili požari biće anagažovani zaposleni u lokalnoj samoupravi, vatrogasci, saobraćajna policija.
-Obavestili smo saobraćajnu policiju da se na otkupnim mestima stvaraju velike gužve tako da je neophodno povesti računa o odvijanju saobraćaja jer poljoprivrednici koji dovoze žito zatvore jednu saobraćajnu traku. Stoga je na tim mestima neophodna povećana kontrola. Saobraćajna policija obilaziće i atar jer nije redak slučaj da dođe do kvara poljoprivrednih mašina tokom žetve. Važno je preduprediti bilo kakvu mogućnost za saobraćajnu nezgodu – istakao je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.


Najviše mašina u njivama tokom žetve očekuje se od 25. juna do 15. jula.
-Obišli smo sve otkupne stanice na teritoiji grada. Tržišni inspektori pregledali su vage koje moraju biti baždarene. Do kraja nedelje biće dostvljeno gorivo i sva ostala maziva za gašenje požara i oni će biti raspoređeni svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Vatrogasna društva imaće i interne komisije za pregled mašina koje će učestvovati u žetvi – rekao je Linjački.


Svake godine tokom žetve javljaju se isti problemi.
-Kad žetva počne nema toliko problema, ali kad ovaj posao odmakne poljoprivrednici pale ostatke strnih useva i tada dolazi do većeg broja požara. Na visokim temperaturama dovoljna je jedna varnica da izbije vatra. Dežuramo 24 sata, dobro smo popunjeni – objasnio je Radislav Radivojac, komandir Vatrogasne čete u Kikindi.
Poljoprivrednici u Kikindi ove godine zasnovali su hlebnog zrna na 10.500 hektara što je manje u odnosu na prošlu. Prinosi će zbog nepovoljnih vremenskih uslova toko setve i nedostatka vlage biti niži za oko 20 procenata nego lane.