Sve spremno za potpunu primenu Zakona o opštem upravnom postupku

Nakon što je delimična primena Zakona o opštem upravnom postupku počela u junu prošle godine, ove godine od 1. juna on će se primenjivati u potpunosti. Od prošle godine primenjuje se deo zakona kojim je javna uprava u obavezi da podatke iz javnih evidencija prikuplja besplatno za građane.
-Od 1. juna svi podaci će se prikupljati preko Direkcije za elektronsku upravu odnosno E -portala. Sve javne službe moći će da pristupe podacima što je velika prednost i za nas i za građane- istakao je Ljuban Sredić, načelnik Gradske uprave.


Od 1. juna u bazi podataka biće dostupna evidencija MUP-a o prebivalištu, podaci iz Fonda penzijskog-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, Poreske uprave i iz matičnih knjiga.
-Jednim klikom biće dostupni svi podaci bez čekanja. Mi smo spremni da od 1. juna radimo na nov način. Deo zaposlenih je prošao obuku i oni će sada svoje znanje preneti na ostale kolege – rekao je Sredić.
Tehnička opremljenost je dobra tako da neće biti problema sa potpunom primenom zakona.
Dobijanje dokumenata na jednom mestu rasteretiće građane dugog čekanja pred šalterima, a rad lokalne samouprave biće efikasniji.