Sve manje kiselog kupusa u domaćoj varijanti…

Počelo je odbrojavanje, još nekih 28 jutara beležiće ova 2017-a, pa onda opet “Jovo nanovo”, pa ko duže izdrži. A, prema stavu lekara i onih, koji vode računa o dobrom zdravlju, valjalo bi se potkrepiti dobrim i zdravim zalogajima, kako bi mogli što više decembara da zapišemo u onim ličnim izvodima.

Elem, najbolja apoteka bila je odvajkada i ostala do dana današnjeg svakako Zelena pijaca. Kikindski Zelenjak nudi podosta, ali u ovim danima, traži se što kiselije, kako bi se za male pare unelo što više C vitamina. Znači, kupus u svim varijantama.

 

Koliko smo mogli daprimetimo, iako se strahovalo da će kupus slabo roditi, ipak ga ima u sasvim dobrim količinama i to po ceni od 20 do 30 dinara, po kilogramu, dok se cena rezanog kreće i do 40 dinara po kilogramu.

E, kada je kupus kupljen, potreban je ribež, ili sprava za seckanje kupusa, za koji je pošteni domaćin izdvojio 2.200 dinara. E, sad vesele zimske čarolije, u hladnim noćima, dok se priprema kiseli kupus obično idu uz par komšija i maštovitu kumu, koja će da peva i gricka korenje, dok se domaćini trude da što više kupusa ubace u što manje kace, koje će takođe kupiti na zelenjaku i to po ceni od 1200 do 1900 dinara, u zavisnosti od litraže.

 

 

One manje, kante plastikaneri, prodavane su po ceni od 400 do 700, što takođe zavisi od veličine. Trgovac, Dragan Golić kaže da je ranijih godina daleko bila veća prodaja..

-Na pijaci sam dugogodišnji radnik. Ono što je primetno, to je da je iz godine u godinu sve lošija prodaja. Vidi se sve manje je naroda na pijaci, kupovna moć je sve lošija. Ljudi nemaju. Ne bih da generalizujem, ali ove kace-sezonske, ako prodam po koju, sve je to vrlo slabo. I kace i kante, vrlo loša prodaja.

Kupci u nekom svom razmišljanju, neki se ponosno smeškaju, što su bili vredni i imaju podosta dobru zalihu kiselog kupusa, oni drugi opet pripravili, taman da se obraduju, dok oni treći baš i ne mare…

Pritiskivači za gore pomenute kace i kante trgovci prodaju po ceni od 50 do 100 dinara. Ipak, ima i onih, koji kažu da je najbolje svremena na vreme doći do Zelenjaka, naći dugogodišnjeg prodavca, kom se veruje i kupiti kilo dve kiselog kupusa po ceni od 100 do 120 dinara i to je to. Osim kupusa ovih dana se najviše pazari južno voće i to mandarine po ceni od 110 dinara, banane do 130, pomorandže 110 i limun za 140 dinara. Primetni su i maštoviti prodavci takozvanih adventskih venaca. Sugrađanka Piroška Vejin ih pravi s posebnim zadovoljstvom.

Jedno od tumačenja je da svaka od sveća ima svoje značenje, po jednom prva sveća je sveća nade, druga sveća je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi. Po drugom tumačenju, prva sveća je nazvana prorokova sveća, druga betlehemska, treća pastirska i četvrta je sveća anđela.