Sve kikindske osnovne škole imaju redovnu nastavu. Povodom upisa prvaka, roditelji mogu da kontaktiraju željenu školu

 

Zimski raspust je završen i za učenike osnovnih škola, koji su od danas ponovo u klupama. Nastava se realizuje kroz neposredan rad u svim osnovnim školama na teritoriji Grada Kikinde, potvrdio je za TV Kikinda Tihomir Farkaš, predsednik Aktiva direktora škola.

Podsetio bih da je nastava za srednjoškolce počela prošlog ponedeljka I tokom protekle nedelje odvijala se onlajn. Od danas za srednje škole važi kombinovani model, jedan dan u školi, drugi onlajn. Sve osnovne škole imaju redovnu nastavu. Epidemiološka situacija u školama prati se na dnevnom nivou, u stalnom smo kontaktu sa Zavodom za javno zdravlje tako da, ukoliko se javi potreba, prelazimo na jedan od modela koje nam je ponudilo Ministarstvo. Pokazali su se dobri u prethodnom periodu jer smo tako uspeli da zaustavimo ozbiljnije širenje zarazenavodi Farkaš.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je potrebno pojačati mere opšte i lične higijene, i naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zapsoleni. Tim za škole apelovao je na učenike, zaposlene i roditelje da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van ustanove.

Predsednik Aktiva direktora škola i direktor OŠ “Žarko Zrenjanin” ističe da je počela prijava za upis budućih prvaka. U školskim klupama u septembru biće oko 450 đaka prvih razreda.

Roditelji koji su zainteresovani za upis deteta u određenu školu, treba da dođu u tu školu i dobiće sve potrebne informacije. Većinu dokumentacije školu mogu da prikupe elektronskim putem. Pozivam roditelje da dođu u škole i informišu se. Mi smo istakli obaveštenja, obaveštena je i predškolska ustanova. Taj proces bi trebalo da se završi do 1. februara, ali smo ga u dogovoru sa lokalnom samoupravom produžili do 15. februara, da se ne bi stvarale gužve.

Udruženje pedijatara Srbije za odlaganje nastave u klupama

U centralnoj Srbiji drugo polugodište počeće 24. januara. Udruženje pedijatara Srbije izdalo je saopštenje u kom je preporučilo da se polazak u školu na klasičan način odloži na dve nedelje, ili da se nastava organizuje onlajn zbog, kako je navedeno, karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi zahvata decu. Prisutno je, ukazuju i zaražavanje gripom. UPS podseća da je obuhvat vakcinacijom dece starije od 12 godina simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, pa se zato smatra da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.