Sutra na gradskom trgu koncert novooformljenog Omladinskog duvačkog orkestra Srbije

Kikindska publika i svi gosti našeg grada, kojih ovih letnjih dana ima u izuzetnom broju, sutra će imati priliku da čuju šta je sve moguće stvoriti za pet dana ukoliko ima hrabrosti, volje, želje ali naravno i kvalitetne saradnike, odnosno učesnike.Po prvi put u Kikindi, ali i Srbiji, formiran je Omladinski duvački orkestar. Čini ga 40 učesnika kampa koji i dalje traje u našem gradu, a dolaze iz 12 gradova naše zemlje. Učesnici imaju između 12 i 30 godina, svi su školovani ili na početku školovanja za sviranje na duvačkim instrumentima, a sudeći po onome što smo mi imali priliku da vidimo na današnjoj probi, sutra nas na gradskom trgu očekuje nešto što ne sme da se propusti. To što su naučili u Kikindi pod dirigentskom palicom Borisa Matijevića pokazaće ispred gradske kuće sutra u 20 časova.

– Ovde u Kikindi sam naišao na jedno plodno tlo. Čitava Kikinda, Grad Kikinda i Kulturni centar su podržali ovu inicijativu i stvarno sam prijatno iznenađen. Kamp, odnosno resursi su na evropskom nivou, imamo kompletnu opremu, smeštaj i uslovi za probe su vrhunski. Radi se o mladima različitog iskustva i uzrasta, a imali smo svega četiri probe. Oni su vrlo savesni. Imamo po dve probe na dnevnom nivou, heterogena je struktura. Tehničke i izvođačke sposobnosti pokušavamo da prilagodimao svima i sredina je jako dobra. Mislim da smo savladali sve izazove, a to će publika imati priliku sutra i da vidi i čuje, kaže Boris Matijević, rukovodilac Muzičkog centra iz Pančeva i dirigent Omladinskog orkestra Srbije.

– Nadam se da će kamp postati tradicija i da ćemo i u predstojećim godinama organizovati ovakvo edukativno okupljanje, a da će orkestar imati svoje dalje nastupe. Zašto smo sve ovo pokrenuli?! Bila nam je jako bitna popularizacija ove muzike koja je u zapećku godinama unazad, a svakako spada u našu tradiciju. Pokušavamo da mlade privučemo kako bi zavoleli i naravno svirali duvačke instrumente. Naša ideja je da orkestar uvežba redovni program kojim će moći da nastupa u Srbiji. Naravno da je zbog njihove daljine, jer žive u dvanaest različitih graadova, probe je nemoguće redovno održavati, ali uz dobro uvežban program nastupi se mogu ugovarati. Nama je cilj da ovaj orkestar, koji je zapravo plod kampa, dostigne brojku od 100 izvođača, kaže Albert Nađ, tehnički direktor Omladinskog duvačkog orkestra Srbije.

Omladinski duvački kamp Kikinde organizovan je zahvaljujući saradnji Muzičkog Centra Pančevo i Kulturnog centra Kikinda. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture, a značajnu podršku pruža i Grad Kikinda. Probu Omladinskog duvačkog orkestra Srbije danas je posetio gradonačelnik Nikola Lukač.

Svaka čast na ideji i Kulturnom centru i Muzičkom Centru Pančevo, nosiocima ovog projekta i zamisli da se napravi Omladinski duvački orkestar Srbije. Zadovoljstvo mi je da možemo da ih ugostimo ovde u našem gradu. Siguran sam da će koncert predviđen za sutra biti fantastičan. Zahvaljujem se Kulturnom centru, našem duvačkom orkestru i Marku Markovljevu što smo uspeli da odrganizujemo ovaj kamp za koji sam siguran da će biti nastavljen u narednim godinama, istakao je gradonačelnik Kikinde.

Oduševljeni idejom da se u Srbiji ovakav kamp održava i realizuje, organizatori Međunarodnog festivala duvačkih orkestara iz Mađarske pozvali su naš novoformirani omladinski orkestar da se predstavi na koncertu u Makou u Mađarskoj.